NOVI SUSTAV – NOVE NAVIKE Nakon Lovrana i Matulji dobivaju reciklažno dvorište

Marina Kirigin

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

"Reciklažno dvorište u fazi je pripreme za izgradnju, a gradit će se u Jurdanima. Reciklažno dvorište aplicirali smo putem europskog Fonda i odobrena su nam sredstva od 4,1 milijun kuna. Trenutačno smo u postupku provedbe natječaja za izgradnju."



MATULJI – Novi sustav odvojenog prikupljanja komunalnog otpada kreće i na području Općine Matulji, baš kao što je već krenuo i u ostalim jedinicama lokalne samouprave na Liburniji. Ovakav sustav podrazumijeva odvajanje otpada na koristan i nekoristan otpad, a novi način naplate biti će razmjeran predanoj količini miješanog komunalnog otpada.


U početku će se otpad odvajati u vrećicama, a kante za reciklabilni otpad Matuljcima će biti podijeljene tijekom sljedeće godine. Novi sustav podrazumijeva odvajanje otpada na kućnom pragu što znači da se kante/vrećice moraju držati unutar okućnica, a na dan odvoza iznositi na prometnice. Međutim, kao i svugdje na Liburniji, tako i u Matuljima, sustav koji se pokreće u potpunosti će profunkcionirati tek izgradnjom reciklažnog dvorišta i sortirnice.


Provedba natječaja


Naime, ključni objekt cijelog sustava je reciklažno dvorište koje bi se u Matuljima trebalo početi graditi u kolovozu ove godine i koje bi trebalo biti dovršeno do kraja tekuće godine.





Komunalni deponij Osojnica zatvoren je početkom ove godine. Sada slijedi njegova sanacija koja će većim dijelom biti isfinancirana iz europskih fondova. Sanacija Osojnice stajat će oko 35 milijuna kuna, a pet posto iznosa sanacije pokrit će Općina Matulji.


– Vjerujemo da ćemo 2019. godine započeti sanaciju tog deponija koji se ne koristi već šest mjeseci. No treba znati da na njemu postoji i dalje malo, priručno reciklažno dvorište na kojem građani Matulja mogu odlagati glomazni otpad do izgradnje novog reciklažnog dvorišta – istaknuto je na konferenciji.



– Reciklažno dvorište u fazi je pripreme za izgradnju, a gradit će se u Jurdanima. Reciklažno dvorište aplicirali smo putem europskog Fonda i odobrena su nam sredstva od 4,1 milijun kuna. Trenutačno smo u postupku provedbe natječaja za izgradnju. Očekujemo da će u drugoj polovici ove godine dvorište biti izgrađeno, te da ćemo u siječnju 2019. godine dobiti uporabnu dozvolu i krenuti s radom. Na reciklažnom dvorištu Matuljci će besplatno moći odložiti sav problematični otpad – rekao je Bruno Frlan, zamjenik načelnika Općine Matulji na konferenciji za novinare u Komunalcu, na kojoj su sudjelovali i direktor komunalnog društva Ervino Mrak i voditelj Radne jedinice Usluge Duško Kulaš.



Svi detalji oko novog sustava odlaganja otpadom mogu se naći na web stranici Općine Matulji. Građani mogu očekivati da će uskoro na svoje adrese dobiti formulare – izjave koje moraju popuniti i vratiti u Komunalac. Tim činom bit će sklopljen novi ugovor između komunalnog društva i korisnika usluge i krenut će novi način naplate komunalne usluge koja se sada sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Po sklapanju ugovora, domaćinstvima će biti podijeljene vrećice za nekoliko mjeseci.



Matuljci će u početku otpad odvajati u dvije vrećice, a potom bi, tijekom sljedeće godine, trebali dobiti nove kante za koristan otpad.


– Prijavili smo se i na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost da bismo nabavili jedan dio spremnika za reciklabilni otpad. Uspješno smo aplicirali, predali ponudu i sada čekamo odgovor. Nabavku kanti izvršit će Fond, a mi ćemo kante dobivati sukcesivno tijekom sljedeće godine – rekao je Frlan navodeći kako će ovo prijelazno razdoblje u kojem će se koristiti vrećice dobro poslužiti kako bi korisnici usluge uvidjeli kojeg volumena su im potrebne kante.


Zaokružiti sustav


Općina Matulji bit će i nositelj projekta izgradnje sortirnice u Jurdanima gdje će završavati reciklabilni otpad iz kanti korisnika usluge.


– Nabavkom kanti koje će biti podijeljene sljedeće godine, izgradnjom reciklažnog dvorišta do kraja ove godine, izgradnjom sortirnice za oko godinu i pol dana, sustav sakupljanja otpada na području Matulja, ali i cijele Liburnije, bit će potpun – rekao je Frlan koji smatra da problema ne bi u budućnosti trebalo biti ni sa zelenim i bio otpadom jer je Općina Matulji započela nabavku 500 kompostera.