"Mokra utrka" samo za punoljetne

Manifestacija koja mami: Balinjerada u uvali Črišnjevo

Slavica Mrkić Modrić

U ovoj tzv. mokroj utrci na balinjere natjecatelji startaju s povišenja kraj Uvale Scott, a utrku završavaju u moru, pri čemu se ocjenjuje i brzina, i atraktivnost skoka na cilj



RIJEKA Najatraktivnija balinjerada u ovom dijelu svijeta, ona u uvali Črišnjeva, smještenoj između Šmrike i Kraljevice, drugo izdanje doživjet će tijekom današnjeg poslijepodneva.


Svaka balinjerada, ili utrka vozila na kuglične ležajeve, i inače je u Primorju gledateljima primamljiva manifestacija, no ova u Črišnjevi plijeni pažnju jednim nesvakidašnjim detaljem, a taj se zove – poziciranje cilja u moru.


Naime, u ovoj tzv. mokroj utrci na balinjere natjecatelji startaju s povišenja kraj Uvale Scott, a utrku završavaju u moru, pri čemu se ocjenjuje i brzina, i atraktivnost skoka na cilj. Prva je održana prije dvije godine, lani više puta odgađana zbog lošeg vremena i na kraju neodržana, a ove godine s kraja ljeta premještena na početak, startat će u 15.30 sati, dok je proglašenje najboljih u tri kategorije – karet s jednim vozačem, karet s više natjecatelja i nagrada za najatraktivniji skok u more, najavljeno za 16 sati.




Od Eduarda Titlića, uz Žarka Žeželića Prdelu i UO Sidro, inicijatora ovog nesvakidašnjeg događanja, doznajemo da će o najboljima odlučivati stručni ocjenjivački sud, da uron u more smiju ostvariti samo punoljetni natjecatelji, dok oni maloljetni za taj čin moraju imati potpis roditelja, u suprotnom njihova utrka završava na kopnu.


Ove godine je utrka maksimalno osigurana, odnosno u moru natjecatelje čeka ronilac, a vozila iz mora izvlači dizalica, te svi zainteresirani prijave za utrku mogu obaviti u vremenu od 12 do 15 sati. 


Kao i dosad, utrku će pratiti bogata eno i gastronomska ponuda (lovački gulaš, dagnje na buzaru, grobnički sir, srdelice na žaru…) dok će za glazbenu ponudu biti zaduženi DJ Macola i grupa Point, a kroz natjecanje će nazočne provesti Marijana Širola i Mislav Galler. 


Ako je suditi po zanimanju što ga je izazvalo prvo izdanje ove dotad neviđene utrke kareta, kojoj je kumovao Duško Jeličić Dule, onda treba u Črišnjevu krenuti ranije i zauzeti poziciju s koje se sve vidi i sve čuje, a za sve podrobnije informacije priviriti na balinjerada-crisnjevo.com.