Međunarodni skup

MIPRO 2016. u Opatiji: Predstavljeni ICT projekti Grada RIjeke

Vladimir Mrvoš

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Tri ICT projekta odnose se na geo-lociranje, integraciju lanca pružanja zdravstvene njege i socijalne skrbi te sustave za upravljanje energijom



Na 39. međunarodnom ICT skupu MIPRO 2016. koji se do 3. lipnja održava u Opatiji, Grad Rijeka predstavlja tri svoja projekta pred više od 1200 sudionika iz skoro 40 zemalja sa svih kontinenata, koji borave na ovom najvećem nekomercijalnom znanstveno-stručnom ICT skupu u ovom dijelu Europe.


Uspješnu suradnju MIPRO-a i Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke predstavili su prof. dr. sc. Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić te Dijana Kaćanski, urednica portala skupa MIPRO.


Cilj projekta iLocate je razviti i primijeniti u praksi otvorenu tehnološku platformu za upravljanje ljudskim i materijalnim resursima putem unutarnjeg i vanjskog geo-lociranja, praćenjem promjene položaja i navigacijom. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije.




Projekt INCA ima za cilj razviti i uvesti u rad informatičko rješenje, zasnovano na mobilnim uređajima i aplikacijskom sustavu u »oblaku«, koje će omogućiti integraciju lanca pružanja zdravstvene njege i socijalne skrbi. Hrvatski partneri u međunarodnom konzorciju su HZZO i Grad Rijeka.


Projekt iUrban je pametni alat za gospodarenje energijom u gradovima. U sklopu ovog projekta razvit će se i vrednovati softverska platforma koja će integrirati ICT bazirane sustave za upravljanje energijom u dva europska grada. iURBAN (akronim za engl.


intelligent URBAn eNergy tool, tj. pametni alat za gospodarenje energijom u gradovima) će objedinjavati i osigurati korisne podatke za novo-razvijeni sustav za potporu odlučivanju, a koji će onda omogućiti potrebne parametre za generiranje i daljnje funkcioniranje novih poslovnih modela.


Novi poslovni modeli će se bazirati na softverskoj platformi koja će uključivati aspekte ponašanja korisnika i proizvođača energije te će pridonijeti učinkovitom upravljanju i distribuciji energije na globalnoj razini, a na temelju podataka o proizvodnji i konzumiranju prikupljenih na lokalnoj razini. Partneri u međunarodnom konorciju koji realizira projekt su Grad Rijeka i Energo. Prezentacija projekata održava se u sklopu ICT izložbe u sklopu konferencije MIPRO u hotelu Adriatic.


Na skupu MIPRO biti će prezentirano gotovo 400 znanstvenih i stručnih radova, na devet tematskih savjetovanja kroz pet dana, a na okruglim stolovima i brojnim radionicama vodeći ICT stručnjaci izmjenjivati će iskustva o najnovijim tehnološkim trendovima.