Otočna rak-rana zacijeljena

Lošinjsko ruglo mijenja vlasnika: Kerum prodao Pomorsku školu

Ira Cupać Marković



Iako smo već potpisali ugovor i plaćena je kapara, ne mogu potvrditi  da je posao okončan – ing. Arsen Mujagić



– Imam namjeru, već duže se na tome radi, pa iako smo već potpisali  ugovor i plaćena je kapara, ne mogu potvrditi da je posao okončan,  kaže Mujagić, koji od kontroverznog poduzetnika i splitskoga gradonačelnika Željka Keruma kupuje tvrtku Turizam, sport i nautika d.o.o.,  koja je vlasnikom zgrade pomorske škole postala krajem 2008. godine,  a iza nje stoji poduzeće Kerum.


Ing. Mujagić kaže kako mu je namjera  pomorsku u najkraćem mogućem roku staviti u funkciju, a vrijednost  buduće investicije je oko tri milijuna eura. Kompleks koji čini zgrada  nekadašnje pomorske škole i aneks toj zgradi, ukupno ima oko dvije tisuće četvornih metara, od čega dvije trećine čini zgrada škole. 


Dugogodišnja »rak-rana«


Mujagić kaže kako je plan da u njenom prizemlju bude gradska kavana, na prvom katu gradska vijećnica i na posljednjoj etaži restoran, a  pripadajuća zgrada uz nekadašnju školu namijenila bi se za stambeno  poslovni prostor.


Kako se radi o kulturnom dobru, svi zahvati moraju  biti blagoslovljeni od konzervatorske struke. 


Inače, nekadašnja pomorska škola, zgrada Nautike, već niz godina je  lošinjska »rak-rana«, potpuno izvan upotrebe, derutna, ruševna, godinama je prijetnja prolaznicima i okolnoj imovini.


Dodatno žalosti što je  upravo ova zgrada dio bogate lošinjske pomorske tradicije, budući da  su se upravo u njoj školovali prvi otočni pomorci i to od 1879. pa sve  do 1975. godine, kada je izgrađena nova zgrada lošinjske Srednje škole.


 Pitanje sanacije, rekonstrukcije i namjene provlači se desetljećima, koliko se i mijenjaju vlasnici zgrade. Tvrtka Jadranka d.d. je polovinom sedamdesetih godina stekla vlasništvo nad starom pomorskom školom  temeljem sredstava kojima je jednim dijelom financirala izgradnju nove srednje škole. Jadranka u zgradu nije ulagala, već ju je početkom devedesetih prodala.  


Prenamjena zgrade


Namjena zgrade za muzejsko-galerijsku djelatnost iz PUP-a Centar  od 1993. godine nije se realizirala, ali nije ni promijenjena, makar se o  tome neprekidno govorilo, budući da potencijalni investitori nisu nalazili poslovnog opravdanja za investiciju predviđenu planom.



Po prostorno-planskoj dokumentaciji Nautika je namijenjena za muzejsko-galerijsku djelatnost, ali investitore je za tu namjenu bilo nemoguće osigurati, iako je za zgradu, zbog atraktivnosti lokacije, cijelo vrijeme postojao interes, a jedan među nekoliko vlasnika krajem devedesetih bio je i Nikica Jelavić, u javnosti poznat iz sudskog postupka  »dečkima s Knežije«.





Tako je u  siječnju 2006. godine ondašnje Gradsko poglavarstvo raspravljalo o izmjenama i tada je bilo rečeno da će se zgrada namijeniti za hotel s četiri zvjezdice. To nije realizirano, da bi se u 2007. godini spominjala mogućnost javno-privatnog partnerstva, ali ni po tom pitanju nije bilo pomaka. Potom je bilo najava da će se u prijedlogu


Urbanističkog plana  uvrstiti prenamjena u poslovno-trgovački prostor, ali ni taj plan još nije  došao na uvid, pa sada treba vidjeti što će se dalje događati ukoliko se  kupoprodajni ugovor Kerum-Mujagić okonča.