Nadmetanje

LOVAČKE PRIČE Hvale se ulovima, no vepar ustrijeljen pred deset godina teško je nadmašiv

Marin Smolčić

Prije deset godina u lovišu LD 'Lane' iz Perušića ustrijeljen je vepar-kapitalac težak 216 kg

Prije deset godina u lovišu LD 'Lane' iz Perušića ustrijeljen je vepar-kapitalac težak 216 kg

U veprovsku elitu svakako se ubraja vepar ustrijeljen prije 10 godina u lovišu LD „Lane“ iz Perušića



 


PERUŠIĆ Svako malo nadobudni lovci iz cijele Hrvatske hvale se kapitalnim veprovima koji su skončali ispred nečije puščane cijevi. Razbacuju se pri tome kljovama duljine i do 20 cm duljine, izvaganim ulovima od gotovo 180 kilograma.


Upravo je prije nekoliko dana ličkim lovcima „rukavicu u lice“ bacio  jedan slavonski lovac hvaleći se gorostasnim ulovom.




U usporedbi s mnogim veprovima ustrjeljenim diljem Like, mnogi od tih ulova su zaista „šala mala“. Većina kapitalnih veprova koji su pali u Lici evidentirani su u službenom protokolu, rijetko s točno izvaganom težinom i fotografijom.


U tu veprovsku elitu svakako se ubraja vepar ustrijeljen prije 10 godina u lovišu LD „Lane“ iz Perušića. Predsjednik ove družine Mladen Krpan svjedočio je ovome događaju.


– Na visokoj čeki u selu Trnavac, u Općini Plitvička Jezera, bio je moj gost i prijatelj lovac Martin Odlazek Tin iz Ljubljane. Navečer mu je prišao ogroman vepar i Tin ga je pogodio prvim hicem. Ne smrtno, jer je vepar umjesto da bježi nasrnuo i počeo glavom udarati u drveni stup čeke. Tin je onda ispalio drugi hitac i dokrajčio gorostasnog vepra. Kada smo ga poslije vagali u Perušiću vepar-kapitalac je težio točno 216 kg. Jedna kljova mu je bila oštećena, a druga je bila dugačka 32 centimetra. Od onda do danas ustrijelili smo desetke kapitalnih veprova, ali niti jedan nije bio toliko velik i težak, priča nam Mladen Krpan.


Ogromni vepar imao je po tijelu desetak olovnih kugli sačme, dokaza da je do tada bio puno puta pogođen, ali se na to nije osvrtao. Do mjesta gdje je stradao stari vepar je te večeri stigao  preko ceste koja razdvaja NP Plitvička jezera od lovišta u Trnavcu.