Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Peto godišnje doba

foto 'KOBASICA OPEN' Dondolaši i Grobnik već se uhodavaju za mesopust: Zvono na Cipici podignuto, a i kobasice su zamirisale

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 6. siječanj 2019. u 21:47 2019-01-06T21:47:00+01:00

ČAVLE Danas je zazvonilo veliko stilizirano željezno zvono u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Didže, u Cipici na Cerniku, a zvono je podigao naj dondolaš u 2018. godini – Danijel Grabar. On je lani bio najaktivniji u zvonjavi i drugim akcijama Grobničkih dondolaša. Tradicionalni je to običaj na blagdan Sveta tri kralja, kad Grobnički dondolaši dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona na istom ovom mjestu najavljuju početak maškaranih događanja na području Grobnišćine, ali i aktivnosti Grobničkih dondolaša izvan grobničkog terena.

Počinje obahajanje

Tada još ne dondolaju, i u civilu su tijekom ceremonije dizanja zvona, no s tradicionalnim obahajanjem počinju prve subote nakon Tri kralja. Tako će već sljedeći vikend, 12. i 13. siječnja, Dondolaši krenuti u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. U obahajanje čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 12. siječnja, kada im je u planu obići dvadeset kilometara, a dan kasnije, u nedjelju, 13. siječnja, slijedi obilazak susjedne općine Jelenje i njezinih naselja, s ukupno osamnaest kilometara područja. U subotu, 12. siječnja Čavjanske maškare će, uz pomoć Grobničkih dondolaša podignuti pusta u centru Čavala.

Kako je najavio predsjednik Grobničkih dondolaša Frenki Fućak, ići će i na Halubajski karneval, u Crikvenicu, na Maškarani platak, na Riječki Karneval, a možda i u Samobor.
– Ove godine, po uzoru na riječki kalendar »Riječki dečki« napravili smo kalendar Grobničkih dondolaša čija je cijena 50 kuna, a prikupljenim sredstvima pomoći će se obiteljima iz Općina Čavle i Jelenje, kojima je pomoć najpotrebnija, kazao je Fućak.

Druženje je nastavljeno u Buffetu Pomorac u Čavlima, gdje je održana 11. po redu manifestacija »Kobasica open«.

G0601MG11
Početak pusta na Grobniku: Zvono na Cipici i Kobasica open / Foto Marko Gracin

I škatula i kobasice

Danas se nadmetalo 18 natjecatelja, a svaki od njih trebao je donijeti po dva para kobasica, jedan za kuhanje, a drugi za pečenje. Žiri u sastavu Damir Begić, Ivica Peričić i Josip Krmpotić imao je težak zadatak, kušati 18 kuhanih, a Željka Frlan, Alen Hibić i Jurica Poje 18 pečenih kobasica. Nije to lako. Kod pečenih kobasica ocjenjivali su okus, pečenost, začine i izgled, a kod kuhanih okus, kuhanost, začine i izgled.

I odluka je pala. Tomislav Šimić imao je najbolju kuhanu kobasicu, drugo mjesto osvojila je kobasica Tihomira Tomića, a treće Vlade Šupeka.
Što se tiče kategorije pečenih kobasica, žiri je ocijenio najboljom kobasicu Marka Čekade, drugo mjesto osvojio je Mladen Šimek, a treće Ladislav Čargonja.

Opširnije u tiskanom izdanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.