Maratonska sjednica

IMA LI U OVOJ OPĆINI MJESTA ZA DJECU: Što da radimo? Da spakujemo kofere i odemo vani…

Marina Kirigin

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Cjelodnevni program roditelje bi prema ovoj odluci koštao 750 kuna što je i prosječna cijena u vrtićima u regiji, dok bi jaslički program bio čak 10 posto niži od prosjeka u regiji, a poludnevni 20 posto niži – objasnio je Ćiković navodeći kako Općina Matulji u odnosu na druge JLS u regiji ima najveći broj upisane djece u vrtiću, njih 421 u 23 odgojne skupine.



MATULJI – Cijena boravka djece u Dječjem vrtiću Matulji koju plaćaju roditelji ostaje ista. Na maratonskoj sjednici Vijeća Općine Matulji, na kojoj se o ovoj točki raspravljalo oko dva i pol sata, vijećnici su glasali protiv odluke o povećanju učešća roditelja u cijeni smještaja djece u vrtiću. Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković u uvodu točke dnevnog reda obrazložio je razloge predloženog povećanja cijena.


Naveo je kako je u proračunskoj kasi u odnosu na godinu ranije 6,5 milijuna kuna prihoda manje zbog gubitka brdsko-planinskog statusa te kako zbog toga valja napraviti neke rezove, ali i pokriti minuse nastale u proračunu. Naveo je kako su vijećnici na rebalansu u travnju odlučili da se kreće u unutrašnje uređenje vrtića u Velom Brgudu i kako je u proračunu za redovni rad vrtića osigurano 6,1 milijun kuna što je oko 300.000 više nego godinu ranije. Međutim, trošak koji će nastati zapošljavanjem novog kadra u Velom Brgudu, a riječ je o zapošljavanju tri odgajatelja i jedne osobe – tehničko osoblje, za koje valja izdvojiti još 400.000 kuna, trebali bi namiriti roditelji kroz povećanu cijenu vrtića koja će još uvijek biti u prosjeku, pa čak i niža od prosjeka cijene vrtića u regiji.


– Cjelodnevni program roditelje bi prema ovoj odluci koštao 750 kuna što je i prosječna cijena u vrtićima u regiji, dok bi jaslički program bio čak 10 posto niži od prosjeka u regiji, a poludnevni 20 posto niži – objasnio je Ćiković navodeći kako Općina Matulji u odnosu na druge JLS u regiji ima najveći broj upisane djece u vrtiću, njih 421 u 23 odgojne skupine.


Potražnja za jaslicama




– Na nama je da donesemo jednu od dvije loše odluke. Ili ćemo povećati cijenu vrtića ili nećemo upisati novu djecu, njih 50-tak ostat će izvan sustava. Odlučimo li povećati cijenu, moći ćemo oformiti dvije nove jasličke skupine u Velom Brgudu za koje je prema sadašnjim pretprijavama zainteresirano 24 djece, odnosno roditelja, a postoji još 14 njih koji će pravo na upis moći ostvariti do kraja godine kada im djeca napune godinu dana – rekao je načelnik podsjećajući kako je e-savjetovanje o povećanju cijene vrtića pokazalo da se 29 roditelja buni protiv povećanja cijene, što čini svega 7 posto od ukupnog broja roditelja.


Ravnateljica matuljskog vrtića Jelena Stepić navela je kako DV Matulji i područni vrtići ove godine obilježavaju, 40., 45. i 50. obljetnicu rada i djelovanja. Rekla je kako već godinama imaju probleme s upisom jasličara, kako se na području Općine Matulji godišnje rađa između 100 i 130 djece i kako sve više roditelja traži smještaj u jaslicama jer je nonićima produžen radni vijek. Ne pronađu li se sredstva za rad novih djelatnika, Stepić je rekla kako će ostati neupisano 50 mališana. Navela je kako postoji i sve više djece s lakšim i težim teškoćama u razvoju koje trebaju defektologa i logopeda.


– Ne donese li se odluka o povećanju cijene vrtića koju participiraju roditelji DV Matulji morat će raspisati nove upise za pedagošku godinu 2018./2019. To znači da će neka djeca koja su prema ovim privremenim rezultatima sada bila upisana, možda na sljedećim upisima biti »ispod crte« – rekla je Stepić dodajući kako se plaće djelatnika u vrtiću od 2010. godine smanjene za 10 posto te kako se zbog toga pribojava mogućeg odljeva kadra u Opatiju gdje će biti raspisan natječaj za zapošljavanje novog kadra.



Uoči početka sjednice Vijeća pred zgradom Općine Matulji pojavilo se desetak nezadovoljnih roditelja sa svojom djecom te nekoliko članova Živog zida. Očekivalo se da će ući na sjednicu Vijeća kako bi rekli svoje mišljenje međutim kako su se pitanja i prva točka odužile, za vrijeme rasprave o cijeni vrtića više nisu bili prisutni.



– Roditelji mi stalno dolaze s istim pitanjem »što da radimo, da spakiramo kofere i odemo van?« – zaključila je Stepić koju su na trenutak obuzele emocije zbog ove izuzetno teške situacije u kojoj se našla nakon 34 godine rada u vrtiću.


Kratko e-savjetovanje


Predstavnik Upravnog vijeća vrtića koji je sudjelovao na sjednici smatrao je da je nužno potrebno napraviti tematsku sjednicu o vrtiću, a kako bi se možda razmotrili i neki drugačiji načini financiranja.


– Zašto bi roditelji koji rade u Plodinama, morali plaćati isto kao i roditelji djeteta koji rade na platformi – rekao je predstavnik Upravnog vijeća vrtića otvarajući tako mogućnost za neku novu ideju o participiranju roditelja u cijeni vrtića.



Vijećnik Slobodan Juračić u raspravi se dotaknuo općenito iznosa koji se troši na djecu u matuljskom proračunu i nesrazmjeru trošenja za one od 0 do 7 i one od 7 do 18 godina.– Za predškolski odgoj izdvaja se 6,3 milijuna kuna, a za djecu od recimo 7 do 18 godina kroz školstvo, kulturu, zdravstvo, sport izdvaja se šest milijuna kuna. Za mene su djeca ona od 0 do 18 godina – rekao je Juračić i postavio još jedno pitanje.– Od 2011. godine ekonomska cijena boravka djece u vrtiću nije se mijenjala i ona iznosi 2.250 kuna. Znači te godine je u vrtiću bilo zaposleno 57 djelatnika i bilo upisano 404 djece, danas ih je zaposleno 72 djelatnika, odnosno 26 posto više, i upisano 421 dijete što je 4 posto više, a ekonomska cijena je ostala ista. Kako je to moguće? Po meni je i ekonomska cijena trebala porasti oko 20 posto – rekao je Juračić.


Većina matuljskih vijećnika smatrala je kako se iznos od 400.000 kuna potrebnih za zapošljavanje četiri nova djelatnika treba pronaći u matuljskom proračunu te tražila da se rebalansom osiguraju sredstva, međutim načelnik je tvrdio da tog novca u proračunu nema. Stepić je rekla i kako opcija za čuvanje u drugim JLS nema jer da su svi vrtići puni, a vijećnica Tatjana Margan dodala kako se radi o povećanju cijena u odnosu na dosadašnje za 50, 75 i 125 kuna ovisno o programu i kako je alternativa za neupisanu djecu čuvanje kod dadilja po 2.000 – 3.000 kuna. Vijećnik Ivan Lipovac smatrao je da je e-savjetovanje bilo prekratko (osam dana) te da je zbog toga pristiglo svega 29 primjedbi, na što je dobio odgovor kako javna savjetovanja mogu biti i kraća u slučaju kada postoji razlog, a ovog puta taj razlog je početak pedagoške godine do kada trebaju biti završeni upisi.


Iz džepa 250 kuna


– Ne treba omalovažavati sedam posto roditelja koji su dali primjedbu na e-savjetovanju. Na društvenim mrežema može se vidjeti puno više komentara po pitanju porasta cijena. Volio bih naglasiti da među navedenim JLS-e iz kojih su iznesene cijene vrtića, 50 posto tih JLS nemaju prireza ili imaju prirez niži od našeg. Drugim riječima, s ovim posljednjim uvedenim nametima u Općini sada smo već došli do 250 kuna uzetih iz džepa stanovnika Matulja koji ima dijete. Ravnateljica vrtića nije kriva za ovu situaciju i smatram da se moraju pronaći sredstva u proračunu, mislim da smo svi vijećnici spremni odreći se vijećničke naknade što će ostaviti u kasi 200.000 kuna – rekao je vijećnik Vedran Grgurić dodajući kako se mogu rezati i neke priredbe koje u općinu donose »ples i pjesmu«.


Pred kraj rasprave javio se i član Upravnog vijeća vrtića navodeći kako je za rad novih djelatnika do kraja ove kalendarske, financijske godine potrebno samo 70.000 kuna, pa je bilo i prijedloga da se odgodi donošenje odluke o povećanju cijene, da ostane stara odluka na snazi i da se u proračunu nađe 70.000 kuna, međutim takav prijedlog nije dat na glasanje.


Na kraju odluka o porastu cijene vrtića koju plaćaju roditelji nije prihvaćena. Jedanaest vijećnika bilo je protiv, tri su bila suzdržana i jedan za povećanje cijena. To znači, prema riječima ravnateljice vrtića, da će se u Matuljima za ovu pedagošku godinu 2018./2019. morati raspisati novi upisi u DV Matulji.