Mjere za uravnoteženje proračuna

Grad Opatija obustavlja isplate iz budžeta do usvajanja rebalansa

Srđan Brajčić

Želi da privremene mjere traju što kraće - Ivo Dujmić / Snimio Marin ANIČIĆ

Želi da privremene mjere traju što kraće - Ivo Dujmić / Snimio Marin ANIČIĆ

Umirovljenici zasad ostaju bez 500 kuna božićnice i 840 kuna dodatka za dopunsko zdravstveno osiguranje



OPATIJA Dogodilo se ono što je najavio gradonačelnik Ivo Dujmić na zadnjoj sjednici opatijskog Gradskog vijeća – donio je odluku o privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna Grada Opatije.


Drugim riječima, Grad Opatija privremeno neće biti u mogućnosti izvršavati dio svojih novčanih obveza prema proračunskim korisnicima.


Primjerice, navodi se u objašnjenju gradonačelnika Dujmića, obustavlja se sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce, isplata naknada za novorođenčad i poticaja za osnivanje trgovačkih društava, tvrtki i OPG-ova.




Jednako tako, Opatija neko vrijeme neće sufinancirati zapošljavanje, a umirovljenici zasad ostaju bez 500 kuna božićnice i 840 kuna dodatka za dopunsko zdravstveno osiguranje. Ugovoreni rokovi plaćanja Grada prolongiraju se za 30 dana.


Najviše 45 dana


Privremena mjera za uravnoteženje opatijskog proračuna, pojašnjavaju iz Grada, može trajati najviše 45 dana. Dujmić pojašnjava da njegova ovakva odluka proizlazi iz činjenice da se Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici suprotstavilo prijedlogu prodaje imovine koja je izrijekom bila planirana u proračunu za 2018. godinu.


Osim toga, predstavničko tijelo većinom glasova odbilo je podržati odluku o kreditnom zaduženju kojima bi se osigurali prihodi i primici proračuna za njegovo uravnoteženje za 2018. godinu.


Gradonačelnik podsjeća na to da su programom gradskih poticaja građanima u proračunu za 2018. javne potrebe narasle za 10 milijuna kuna. To su, dakle, sve one mjere za poticanje gospodarstva, demografije, socijale… Grad je također ukinuo porez na potrošnju.


Te su mjere, ocjenjuje opatijski gradonačelnik, utjecale na porast kvalitete života građana Opatije, čemu svjedoči i prošloga tjedna dobiveno priznanje na natječaju za kvalitetu života u srednje velikim gradovima, na kojem smo osvojili visoko drugo mjesto u Hrvatskoj.


Javni interes


– Stoga su prijedlozi, koje je Gradsko vijeće odbilo, bili logičan korak za uravnoteženje proračuna i osiguranje nastavka isplate potpore građanima i gospodarstvu, poručuje opatijski gradonačelnik koji navodi da će novi prijedlog izmjena i dopuna proračuna za 2018. godinu predsjedniku Gradskog vijeća poslati do kraja ovoga tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.


– Što prije Gradsko vijeće Grada Opatije izglasa rebalans proračuna, ukinut će se privremene mjere za njegovo uravnoteženje, kako bi se nastavila realizacija planiranih aktivnosti, jer je naš zajednički posao, prvenstveno, raditi u javnom interesu, poručuje gradonačelnik Ivo Dujmić.