Predsjednica na svečanoj akademiji

DAN PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE Nagrade za životno djelo Elsi Kuljaniću i Alenki Juretić

Tihana Tomičić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Godišnje nagrade dodijeljene su Dini Škamu, Nikici Sečenu, Hani Rižovski Delogu i Plesnom klubu »Dance Queen« iz Kraljevice



OPATIJA  Nek nam živi »3. maj«, poruka je kojom je župan Zlatko Komadina na kraju svog govora pozdravio sve sudionike proslave Dana Primorsko-goranske županije što je održana u »Gervaisu« u Opatiji, a među kojima je ove godine bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je svima u svojoj rodnoj županiji poručila, pak, da budu ambiciozni i žele najviše za svoj kraj. 


Na svečanoj akademiji uručene su i nagrade za životno djelo PGŽ Elsu Kuljaniću i Alenki Juretić, dok su laurerati godišnjih nagrada Dino Škamo, Nikici Sečen, Hana Rižovski Delogu i Plesni klubu »Dance Queen« iz Kraljevice.


Dan PGŽ, Alenka Juretić, snimio Ivica TOMIĆ


Dan PGŽ, Alenka Juretić, snimio Ivica TOMIĆ





Akademik Elso Kuljanić je nagradu dobio za cjelokupni znanstveno istraživački rad na području tehničkih znanosti, za izuzetan doprinos obrazovanju studenata i mladih znanstvenika, poticanje suradnje zannstvenih institucija i indistrije a Alenka Juretić za osobiti doprinos u očuvanju, njegovanju, unapređenju i promidžbi folklorne baštine grobničkog kraja, narodnih napjeva, plesnih koreografija, folklornih običaja i narodnih nošnji.


Godišnje nagrade dobili su vatrogasac Dino Škamo za spašavanje ljudskih života i zaštitu imovine, Nikica Sečen i Hana Rižovski Delogu za djelovanje centra za pružanje usluga u zajednici »Izvor« u Selcu a plesni klub »Dance Queen« za iznimne sportske razultate i rad s djecom i mladima.


 


Dan PGŽ, Elso Kuljanić, snimio Ivica TOMIĆ


Dan PGŽ, Elso Kuljanić, snimio Ivica TOMIĆ



– Ovo je bila godina investicija za PGŽ, poručio je župan, no upozorio je na opasnost od urušavanja riječkog brodogradilišta »3. maj«, koji sa sobom vuče i brojne manje tvrtke, kooperante i dobavljače.


– Neodgovorni vlasnici i uprave, ali jednako neodgovorna država koje nije na vrijeme aktivirala mehanizme kontrole, kao i izostanak jasne i usuglašene politike Vlade i nadležnih resora prema nacionalnoj brodogradnji, dovelo je »3.maj« do ruba stečaja, ocijenio je, ali i izrazio uvjerenje da se rješenje može pronaći i da do likvidacije neće doći.


Po njemu, regionalna vlast je u zadnjoj godini održala stabilnost u svim sektorima nadležnosti te je uspješno nastavila trend kapitalnih i investicijskih ulaganja. Rezultat su obnovljene i novoizgrađene škole, školske sportske dvorane, zdravstvene i socijalne ustanove, lučka infrastruktura, lokalne prometnice, novi kulturno-turistički sadržaji, projekti valorizacije naše prirodne baštine, rekao je.


Ocijenio je da je Županija učinila i značajne iskorake u okretanju ka obnovljivim izvorima energije: »Inicirali smo gradnju najveće solarne elektrane na Cresu, a u pripremi je i gradnja fotonaponske elektrane u okviru projekta Unije samoodrživi otok«, rekao je.


Naglasio je da se županijske vlasti ne slažu s projektom plutajućeg LNG terminala u Omišlju, i to iz ekonomskih, energetskih, ekoloških i estetskih razloga. Ilustrirajući uspješnost u provedbi europskih projekata naveo je da je u Županiji u ovom trenutku aktivno oko 350 njih, a iznos ugovorenih bespovratnih sredstava od 3,2 milijarde kuna svrstava PGŽ u vrh Hrvatske.


Godišnje nagrade dodijeljene su Dini Škamu, Nikici Sečenu, Hani Rižovski Delogu i Plesnom klubu »Dance Queen« iz Kraljevice, snimio Ivica TOMIĆ


Godišnje nagrade dodijeljene su Dini Škamu, Nikici Sečenu, Hani Rižovski Delogu i Plesnom klubu »Dance Queen« iz Kraljevice, snimio Ivica TOMIĆ



Posebna pažnja pridaje se Gorskom kotaru: 


– Potrebno je osnažiti i osigurati aktivno sudjelovanje županija prilikom izbora nacionalnih, regionalnih i lokalnih projekata koji će se sufinancirati iz EU fondova, a ne da o svemu odlučuje Zagreb, rekao je Komadina, koji je državu pozvao u pomoć. Problem depopulacije, pogotovo područja Gorskog kotara prisutan je godinama i bez poticajnih mjera države koje će olakšati ulaganja, a time donijeti i nova radna mjesta, teško ćemo taj problem riješiti, kazao je župan, a podržala ga je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ocijenila da je vrlo važna uloga države u rješavanju problema županije, dodajući da je njezin fokus upravo na demografskoj i decentralizacijskoj politici. 


– Gorski kotar postaje sve više tranzitni centar, a ne područje u kojem se ostaje i u koje se dolazi živjeti, upozorila je predsjednica Republike. Rekla je da je 2016. godine Vladi predložila niz mjera za razvoj Gorskog kotara, te da je sad posljednji trenutak za porezne i druge mjere za poboljšanje gospodarskog razvoja tog kraja. Naglasila je i potrebu snažnijeg vrednovanja otoka, ne samo kroz turizam, nego i jačanjem poljoprivrede te prometne povezanosti obnovom i dogradnjom zračnih luka na otocima Krku i Lošinju.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ



U svom govoru predsjednica se prisjetila i vlastitog djetinjstva na Grobniku, te recitirala pjesmicu na svom lokalnom dijalektu, ali je i podržala projekt Rijeka EPK 2020. 


– Približavanjem 2020. godine Rijeka postaje sve više europski kulturni brend, rekla je, ocijenivši da će Rijeka, kao Europska prijestolnica kulture imati priliku pokazati tradiciju i suvremene domete kulturnog stvaralaštva.


Naravno, i ona je izrazila zabrinutost stanjem brodogradilišta »3. maj«, rekavši da je rješenje tih problema usko vezano uz rješenje problema Uljanika, te vrlo eksplicitno poručila


– Ja sam za opstanak »3. maja«. Vrijedna tradicija brodogradnje zaslužuje zajednički napor svih nas na očuvanje supstancije brodogradnje«, kazala je, dodavši da je s predsjednikom Vlade više puta razgovarala o tim problemima i da je on objasnio da je Vlada na dobrom putu da rješenje i nađe. 


U kontekstu najava o investicijama iz Kine, istaknula je da se snažno zalaže i za gradnju nizinske pruge od Rijeke do Zagreba, koja bi otvorila nove razvojne mogućnosti Rijeke, kao najbliže luke velikom dijelu unutrašnjosti Europe.


– Važno je izgraditi i autocestu Križišće-Žuta Lokva, drugu cijev tunela kroz Učku i željezničku prugu od Rijeke do Pule, rekla je Grabar-Kitarović. Istaknula je i važnost stvarne decentralizacije, rekavši da se razvoj zemlje ne može temeljiti na pet do šest velikih gradova, nego na mreži manjih i srednjih gradova. »Demografski problem se ne može uspješno rješavati bez fiskalne i funkcionalne decentralizacije, koja treba omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske«, zaključila je.