Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Zatvaranje vrata

Crna Gora zabranila rad trgovina nedjeljom i praznikom

Arhiva/Novi list
Arhiva/Novi list
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2019. u 8:05 2019-03-08T08:05:46+01:00

Vlada Crne Gore usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se zabranjuje rad trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

Vlada Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se zabranjuje rad trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja, objavljeno je na stranici Vlade Crne Gore.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 tisuća ljudi, nedjelja se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglašava neradnom, a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta u kojima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo Ministarstvo ekonomije je donijelo rješenje za izuzetke.

Kako se ovim zakonom uređuje trgovina na malo i veliko, prijedlogom ovog zakona uvodi se novi član kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim u prodajnim objektima ili drugim prodajnim mjestima koji će biti utvrđeni propisom koji donosi Ministarstvo.

Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori.

- Na ovaj način utječemo pozitivno na opće ekonomske aktivnosti, na kvalitetu života pojedinca, obitelji i društva. Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedjeljom, uvođenjem neradne nedjelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se isti preliti na ostale dane, piše u službenom priopćenju.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedjelje je podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.