Više reda na ulicama

Crikvenica uvodi prometno redarstvo

Anto Ravlić

Redar Darko Škorjanec najviše će biti koncentriran na nepropisno parkirana vozila, moći će naplaćivati kazne, narediti premještanje vozila paukom i upravljati prometom 



CRIKVENICA Crikvenica dobiva svoje prometno redarstvo. Doduše, u početku će pojam prometnog redarstva podrazumjevati jednog jedinog redara, Darka Škorjaneca koji je ispekao zanat redarstva kao komunalni redar te se dodatno školovao dva i pol tjedna da bi dobio diplomu prometnog redara.


No, u planu je slanje još nekoliko komunalnih redara na školovanje za prometnog redara. 


– Na osnivanje prometnog redarstva smo se odlučili jer je jasno da policija ne može podnijeti pritisak koje nosi prometna svakodnevica u Crikvenici. Naše prometno redarstvo je tu da maksimalno pomogne policiji, da pokrije sve ono što oni ne mogu stići, objašnjava zamjenik gradonačelnik Veselko Mutavgjić. 




Prometni redar najviše će biti koncentriran na nepropisno parkirana vozila. To podrazumijeva da ima ovlasti narediti premještanje nepropisnog vozila paukom. Moći će naplaćivati kazne za nepropisno parkiranje, a dosta energije vjerojatno će potrošiti na uvođenje reda u opskrbu trgovina što često izmiče kontroli, jer dostavna vozila nerijetko parkiraju gdje i kad žele. 



700 kuna  parkiranje na mjestu za invalide500 kuna  nepoštivanje prometnog znaka 300 kuna  nepropisno parkiranje


– Znam da se radi o vrlo nezahvalnom poslu jer smo svjedoci kako se ponašaju neki ljudi, no već sam nailazio na slične probleme u komunalnom redarstvu. Najviše problema sigurno će biti u Vinodolskoj, Frankopanskoj, na Strossmayerovom šetalištu.


Nepropisno parkiranje velik je problem Crikvenice. Često smo svjedoci da komunalna vozila zbog nepropisnog parkiranih vozila ne mogu proći Gundulićevom, Ulicom Pavla Radića, Zvonimirovom i onda kad se uspiju probiti u podne ljudi zovu i čude se zašto tek sad stižu, što rade cijelo jutro, smatra prometni redar Škorjanec napominjući da će puno posla biti i u Ulici Ivana Gorana Kovačića u Jadranovu gdje se tijekom ljeta jedna traka pretvori u parking čime se Jadranovo potpuno zablokira. 


 Prometni redar ima ovlaštenja i za upravljanje prometom. Tijekom ljeta pomagat će mu i deset pripadnika bijele patrole. Ipak, prometni redar mnogo će više utjecati na protočnost prometa i red na ulicama jer ima ovlasti kažnjavati. Bijele patrole nemaju takvu ovlast pa ih vozači česti ignoriraju. 


 – U sezoni je gotovo nemoguće uvesti red na ulice. Da na svakom raskršću imamo jednog policajca i prometno redara ne bi mogli riješiti sve probleme, no sigurno je da će izalazak prometnog redara na ulice Crikvenice značiti stpenicu više u uvođenju prometnog reda na najkritičnijim lokacijama, najavljuje zamjenik gradonačelnik Mutavgjić.