Izbor

Akcija HTZ-a, TZ Kvarnera, Novog lista i Glasa Istre: BIRAMO NAJKREATIVNIJE privatne iznajmljivače

Andrea Bralić

Na natječaj su se javili brojni domaćini s područja Istarske i Primorsko-goranske županije koji svojom kreativnošću, neprekidnim ulaganjima, radom i trudom dižu privatni smještaj u sam vrh



BIRAMO NAJKREATIVNIJE privatne iznajmljivače privodi se kraju. Na natječaj su se javili brojni domaćini s područja Istarske i Primorsko-goranske županije koji svojom kreativnošću, neprekidnim ulaganjima, radom i trudom dižu privatni smještaj u sam vrh. Komisija u sastavu Andrea Bralić i Edi Prodan, novinari i urednici Novog lista, Marica Mogorović, stručna suradnica Turističke zajednice Kvarnera, te Roni Brmalj, fotoreporter Novog lista proteklih je dana prešla više od tisuću kilometara kako bi obišla 16 finalista natječaja raštrkanih diljem Primorsko-goranske županije; od Prezida, Sungera, Vrbovskog, Fužina, Kuželja do Selca, Opatije i Rijeke, pa do Osora i potom Vrbnika i Krasa.


Oni najbolji bit će proglašeni 12. prosinca, na svečanosti koju tradicionalno krajem godine organizira TZ Kvarnera, no odabir neće biti nimalo jednostavan. Teško je izabrati najkreativnijeg iznajmljivača među ekipom koja zaista daje 120 posto kako bi boravak i odbor u njihovim objektima turistima učinili nezaboravnim. U prilog tome govore i njihove ocjene na velikim internet platformama putem kojim iznajmljuju svoje objekte. Uglavnom je riječ o čistim desetkama i izvrsnim ocjenama kojima ih nagrađuju njihovi gosti i vraćaju im se uvijek iznova. Oni koji se ovim poslom bave duže, svjedoče kako su turistima drugi dom.


Tako nam govore Silvija i Alen Sobol, vlasnici kuće za odmor »Holiday house Sobol« u Kuželju, jedine kuće za odmor koja je dobila potvrdu Konzervatorskog odjela u Rijeci da je obnovljena u duhu goranske arhitekture. U ovaj posao krenuli su prije 14 godina i odlučili se obnoviti ovaj stari objekt koji je izgorio u Drugom svjetskom ratu. Uz kreditne linije i puno dobre volje krenuli su u obnovu kuće koja se tada nalazila na turistički potpuno uspavanom području. I uspjeli su! Njihova kuća Sobol danas je već poznata, priznata i vrlo tražena. U sklopu nje nalazi se kuhinja s blagovaonicom i dnevni boravak s kaminom. Na katu su tri spavaće sobe s kupaonicama, a sve je uglavnom usmjereno na obitelji s djecom kojima je prilagođen i okoliš kuće. »Onaj tko ovaj posao radi samo zbog novca, ne može uspjeti. Treba dati sebe jer gosti to osjete«, rekli su nam Silvija i Alen koji veliki podršku imaju i od svoje dvije djevojčice Eme i Lane kojima ništa nije teško napraviti za goste, pa im rado nešto i odsviraju u goranskim narodnim nošnjama kako bi doživljaj bio potpun.





Alen i Silvija Sobol, vlasnici kuće za odmor “Holiday House Sobol” u Kuželju




Prava goranska atmosfera uz kamin


Uz goste 24 sata


Sa svojim gostima doslovno 24 sata žive i Jagoda Vukušić i Robert Spišić koji već godinama uspješno vode agroturizam »Japodi« smješten u Sungeru, mjestašcu pored Mrkoplja. Ovo dvoje ljudi bogatih karijera, Robert je bio pomorac, a Jagoda veleposlanica i vrsna novinarka Novog lista, odlučili su se na mirniji život i bavljenje turizmom na jedan drugačiji način. Sagradili su prekrasnu drvenu kuću u kojoj se gosti mogu odmoriti daleko od stresa svakodnevice u suživotu s prirodom. U prizemlju kuće imaju zajednički dnevni boravak i blagovaonicu koje spaja kamin, te kuhinju, a na katu je šest spavaćih soba s kupaonicama i saunom. Gostiju imaju sve više, a dolaze im iz cijelog svijeta od SAD-a, Rusije, europskih zemalja… Ono po čemu su drugačiji, a što su gosti jako dobro prihvatili je upravo taj zajednički prostor, zajednički dnevni boravak i zajednički stol u blagovaonici. Na taj su način odlučili povezati svoje goste i stvoriti pravu obiteljsku atmosferu. »Dođite nam kao gosti, otiđite kao prijatelji«, moto je kojim Jagoda i Robert godinama vrijedno »skupljaju« nove prijatelje sa svih strana svijeta.



Jagoda Vukušić i Robert Spišić, vlasnici agroturizma “Japodi” u Sungeru




Zajedničke prostorije glavni adut kuće


Sabina Urbanc prije devet godina odlučila se u naslijeđenoj kući urediti prvi apartman. Godinama je vrijedno radila, ulagala i danas joj je iznajmljivanje jedini izvor prihoda. Danas nudi tri apartmana, puna je 200 dana i uglavnom ima stalne goste koji joj se vraćaju.


U tri apartmana ima 11 kreveta (šest plus pet dodatnih) pri čemu dva apartmana imaju kategorizaciju četiri, a jedan tri zvjezdice. Sabina o svemu brine sama uz veliku potporu i pomoć kćeri, blizanki Eme i Ive, a u poslu su joj puno pomogli Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera, kako u edukaciji, tako u povoljnim kreditnim linijama. S ulaganjima ne staje, pa uskoro planira urediti wellness prostor kojim će obogatiti svoju ponudu.



Sabina Urbanc iznajmljivačica već gotovo desetljeće




Okućnica kao stvorena za opuštanje


Odlična ljetna sezona


Svi objekti koje smo obišli u Gorskom kotaru odavno su već bukirani za proslavu Nove godine, pa iznimka nije ni kuća za odmor »Bruno« s kojom nas je upoznao Dinko Šragalj, a u vlasništvu je njegove sestre i obitelji Stolar. Kuća se nalazi u Hajdinama na staroj cesti Jozefini iznad Vrbovskog na 600 metara nadmorske visine. Kuća je okružena 40 godina starim gorskim jelama i šumom, što čini idiličnu atmosferu kako zimi tako i ljeti za bijeg od gradske užurbanosti, te je dovoljan razlog za uživanje u miru, svježem zraku i pjevu ptica.



Dinko Šragalj ispred kuće za odmor “Bruno”




Prava planinska atmosfera


Turneju po Gorskom kotaru završili smo u Prezidu, točnije na Kozjem Vrhu nedaleko Čabra, na 920 metara nadmorske visine, usred zelene oaze šuma, rijeka i brdskih vidikovaca koji ljeti pružaju predah od vreline, a u zimskim mjesecima užitak u miru i tišini oštrih zima. »Holiday house Kozji Vrh« u vlasništvu je Luke Vesela kojeg smo zatekli »do grla« u građevinskim radovima. Luka, naime, širi svoju ponudu glamping kućicama i gradi imitaciju pastirskog sela u dvorištu matične kuće. Dok ne krene s novom ponudom za godinu-dvije, u kući s vlastitim wellness sadržajem može smjestiti 10 osoba tako da je pogodna za obiteljske odmore ili uživanje s dobrim društvom. Kuća se nalazi na osami, okružena šumom. Najveći adut ponude je panoramska wellness oaza s bio-finskom saunom, masažnim bazenom – jacuzzijem za pet osoba, tušem, masažnim prostorom i prostorom za relaksaciju s kaminom. Luka kaže da mu je ove godine ljetna sezona bila odlična, a turisti se rado odlučuju s njime otići na čeku jer im garantira da će vidjeti medvjeda na 10 metara razdaljine.



Luka Vesel, vlasnik “Holiday house Kozji Vrh”



Goste oduševljava wellness oaza


Obiteljski posao


S gotovo tisuću metara nadmorske visine spuštamo se u Selce gdje obitelj Müller sa svojim pansionom, sobama, apartmanima i restoranom »Sidro« već pune 23 godine oduševljava goste. Nude noćenja s doručkom i večerom, a gostima su na usluzi 24 sata na dan. I to cijela obitelj, uključujući i djecu koja su se turizmu učila od malih nogu.


– Naša prednost je što nudimo i hranu, a to je gostima jako važno. Osim toga govorimo jezike, pogotovo njemački jer je suprug Nijemac, i oni se zato osjećaju kao kod svoje kuće – govori nam Luca Müller, a mi primjećujemo da su se ovi domaćini već prilagodili i kineskim turistima, te otisnuli jelovnike na njihovom pismu.



Luca Müller ispred kuće i restorana u Selcu




Spremni za kineske turiste


Put nastavljamo prema Lovranu, točnije Janjetićima s kojih se pruža nezaboravan pogled na more. Upravo se tako zove i kuća za iznajmljivanje obitelji Kalat – »Villa More«. Njihova priča započela je 1995. kada su radeći u Austriji započeli gradnju kuće na terenu s kojeg puca predivan pogled na Kvarnerski zaljev. U posao s iznajmljivanjem krenuli su 2004. i u to doba su bili prvi koji kreću u posao s objektom koji nije blizu mora, na 300 metara nadmorske visine. Njihov je moto »Holidays with friends«, pa goste dočekuju i ispraćaju kao prijatelje. Kuća na dvije etaže nudi smještaj za 11 osoba, ima zatvorenu verandu, krasnu okućnicu s bazenom i dječjim igralištem. Cijela obitelj Kalat, Lorena, Zoran i njihov sin Luka, uključena je u posao, a redom se radi o slastičarki, konobaru i sommelieru, te učeniku drugog razreda Ugostiteljske škole Opatija, smjer kuharstva. I sami rado putuju svijetom u slobodno vrijeme te brojna iskustva rado primjenjuju u »Villi More«.



Zoran, Luka i Lorena Kalat u dvorištu “Ville More”




Toplina doma u kući za iznajmljivanje


I za kraj ovog prvog dijela finalista posjetili smo Kastav i apartman Tijan gdje nas je dočekala vlasnica Jasna koja se ovim poslom bavi već nekoliko godina potaknuta činjenicom da je »grad na brege« sve popularnije turističko odredište. Riječ je o prostranom apartmanu s velikom terasom s koje se pruža pogled na Kvarnerski zaljev i Opatijsku rivijeru. Ljeti je u dvorištu montažni bazen uz koji gosti uživaju u prvoj jutarnjoj kavi ili predvečer uz čašu vina gledaju zalazak sunca. Ovaj apartman ima jednu od najboljih ocjena za lokaciju u Kastvu, a naši domaćini kažu da su gosti oduševljeni Kastvom i brojnim manifestacijama Kastafskog kulturnog leta.



Jasna Tijan kaže da su gosti oduševljeni Kastvom




Prostrani apartman u ponudi je isključivo ljeti


Nastavak reportaže objavljujemo u Novom listu i Glasu Istre u četvrtak 29. studenoga




Snimio: Roni Brmalj