Grad: Rijeka
Danas: 17° djelomično oblačno
Sutra: 6° 18° vedro
25. ožujka 2017.
Jana i Žiga Mandelc doselili se u Brtoniglu

Magnet četiri zemlje: Ambiciozni slovenski par odabrao Istru za svoj dom i posao

Magnet četiri zemlje: Ambiciozni slovenski par odabrao Istru za svoj dom i posao
Magnet četiri zemlje: Ambiciozni slovenski par odabrao Istru za svoj dom i posao
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2013. u 10:59 2013-12-02T10:59:00+01:00

Jana i Žiga Mandelc otvorili su restoran u kraju gdje se nalazi jedno zanimljivo blago – sve poznate vrste zemlje: crvena, siva, bijela ali i crna, što je u Istri apsolutno raritetna pojava

Rijetke su to situacije, no ipak ih ima: Hrvatska kao privlačna zemlja za dolazak stranaca. I to iz zemalja razvijenijih od nje same?! Znamo da pritisnuti svakodnevnom egzistencijalnom mukom ne vjerujete kako ima nekog tko bi želio doći ne živjeti, nego još i gore – investirati svoj teško zarađeni novac u državu koja toliko vrluda u traženju smjera svog razvoja da je hod pijanca za nju pravocrtno gibanje, ali ipak ima.

 A kad se čuje razloge zbog kojih su došli i investirali nemalu svotu, ljutnja zbog nesposobnosti čvrstog držanja uzdi razvoja jedne od najpotentnijih država Mediterana, još je i veća. 
 

Dobri vinari

Zemlja iz koje dolaze ljudi, čija je misao kako se u Hrvatskoj na najbolji mogući način mogu realizirati kao uspješni ljudi, je Slovenija, a njihova su imena Jana i Žiga Mandelc. U želji da svojim životima daju sasvim drugi smjer, za svoj novi početak odabrali su Brtoniglu. Za one koji manje poznaju ovaj dio sjeverozapadne Istre, pomalo čudna odluka. Odabrati neku morsku destinaciju, ubaciti se na poziciju gdje masovno hodočaste turisti, još i nekako. Ali u Brtoniglu?! Pa ti ljudi mora da nisu sasvim svoji. Jer, ma koliko je i sama u nemalim problemima, Slovenija se u odnosu na Hrvatsku doima kao lijepo uređeni dnevni boravak. Doći iz perspektivne Ljubljane u mjestašce što čak nema ni more... čemu?

 
  Upućenijima u priču o Brtonigli, stvari su ipak unekoliko jasnije. Oni naime znaju da se taj gradić zanimljive povijesti polako pretvara u pravo gastronomsko svetište. Priču o njemu dodatno podcrtavaju jako dobri vinari kao i činjenica da se na tom nevelikom teritoriju nalazi još jedno zanimljivo blago – sve poznate vrste zemlje: crvena, siva, bijela ali i crna, što je u Istri apsolutno raritetna pojava. A to bogatstvo tla iznimno utječe na kvalitetu svega što iz njega izrasta. 

  Ono što su u Brtonigli Jana i Žiga pronašli bila je mogućnost otvaranja restorana. I ma koliko Hrvatska bila negostoljubiva prema stranom kapitalu, u Brtonigli su naišli na sasvim drugačiji pristup. Jedna od spona bila je tadašnja direktorica turističke zajednice Maja Jovičić koja je u dolasku strastvenoga kuharskog kreativca poput Žige te želje za otvaranjem osebujnog restorana vidjela još jednu mogućnost za snažnu promociju njezinog kraja. Jednostavno – njihov bi dolazak značio i dodatnu afirmaciju Brtonigle u Sloveniji, u Notranjskoj gdje je možda najveći broj potencijalnih gostiju iz Slovenije. Žiga je pak godinama radio kao kuhar pa je zov Istre i njezine bogate ponude namirnica u kojima se miksaju Mediteran i kontinent ipak shvatljiv. Jana je istina još uvijek velikim dijelom u Ljubljani. Nakon što je bila dobro pozicionirana marketinška agentica u slovenskoj ekspozituri austrijske medijske kuće, jako dobro poznate i u Hrvatskoj, danas je glasnogovornica u osiguravajućem društvu. Do kada? Ovisi o snazi višeslojnog zova Istre. 

  Nakon svega, a bilo je tu i birokratskih zapreka ali srećom i nemale kooperativnosti općinskih vlasti Brtonigle, rodio se – Zenon. Iako su prije godinu dana Jana i Žiga u Brtonigli sklopili brak, ne, nije riječ o njihovom potomku već o restoranu. 

 Dosadilo mi je čekati

– Jednostavno mi je dosadilo tražiti priliku u Ljubljani. Radio sam prije toga skoro puno desetljeće kao brodski kuhar. Na cruiserima. U timu od 26 kuhara. Sa svih strana svijeta. Radio sam i upijao znanja iz drugih kultura. No kad se dugo vremena boravi u takvom okruženu, stvari se počinju ponavljati, ispričao nam je priču o svojim kuharskim temeljima Žiga. 

  Nadaren, te u svakom slučaju strasno uronjen u kuharske vode, uz opća mjesta struke, gradi i svoj osebujni pristup. Koji se ukratko svodi na priču kako se namirnice prigodom kuhanja nedovoljno iskorištavaju te kako prečesto nismo svjesni bogatstva što nas okružuje. Kako se obijesno odnosimo prema tom blagu, kako su posebno bahati kuhari iz bogatih krajeva. Kakva je i Istra, uostalom. 
 

– Od onog što neki bacaju ja mogu napraviti u najmanju ruku finu juhu, barem temeljac. Nikad ne bacam namirnice dok ih u cjelosti ne iscrpim, nema psa koji bi se najeo od kostiju koje ja bacam, objašnjava Mandelc. 

  A kako su s novcem ipak bili limitirani, rješenje za otvaranje restorana pronađeno je u dogovoru s općinom. U prizemlju društvenog doma, mjesta gdje se sve bolje snalazi i Muzej vina i seljačkog stvaralaštva, uz amfiteatar. Jednostavan prostor, mjesto gdje se vrlo lako postiže prisnost između gostiju te Žige i Jane. 

  A da je Maja Jovičić bila u pravu kad je razmišljala o potencijalu dodatne promocije Brtonigle, pokazalo je i nedavno gostovanje farme puževa »Kubelj« iz Vodica, mjestašca što se stisnulo između Ljubljane i Brnika. No, kako bi sve ostalo u stilu »pomaknute« priče, i ovdje ima podosta neobičnosti. Jedan od glavnih djelatnika »Kubelja« je znana slovenska novinarka Monika Kubelj. 

  Iako godinama u »freelance« statusu, Monika se dokazala kao vrsna novinarka »Reportera«, ali i autorica koja jako dobro vlada temama s područja zdravstva. 

  A kako je pak i nama jako dobro poznato, novinarstvo je sve manje zanimanje od kojeg se može živjeti. Primanja su, kao i naklade nažalost, sve manja i manja, tako da je budućnost u toj »branši« sve neizvjesnija. 

Slovenski svećenik

Jana i Žiga su se toliko vezali uz Brtoniglu da su se u njoj lani, prvog vikenda u listopadu i vjenčali. I još se jednom sudarili s hrvatskom birokracijom. Ovog puta crkvenom. Lokalni župnik ih naime nije htio vjenčati jer kod njega nisu prošli – obaveznu pripremu za brak. No bili su ustrajni brak sklopiti upravo u crkvi sv. Zenona tako da je svečani vjerski čin obavio, i za tu prigodu posebno doputovao, svećenik iz Slovenije.

Farma puževa

– Ma, nisam tip koji će plakati i bježati od istine. Kako s novinarstvom priča ne stoji najbolje, nakon kraćeg razmišljanja i analize, mogućnost dopunske zarade pronašli smo u formiranju farme puževa. Na svega tisuću »kvadrata« može se sasvim lijepo startati u taj posao, a svoju smo prvu berbu plasirali ovdje u Brtoniglu jer smo svjesni da su ovaj kraj, te naravno Žigina vještina, ono što nam može biti od iznimne koristi u budućem radu, istaknula je Monika. 

  Ima Zenon dakako i velik broj standardnih, klasičnih jela, ukusi su uostalom različiti i za svakog treba imati ponešto, ali kako sam Žiga ističe on što će ga uvijek voditi u njegovoj kulinarskoj misiji je spravljanje ukusnih jela od onog što nam nudi neposredna okolina. Njegova je, kako se čini, zauvijek postala Brtonigla, mjesto s četiri vrste zemlje na koje Hrvatska i danas gleda kao na simpatično mjesto, »nažalost« daleko od mora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Odlazak na preventivne preglede spašava život!
Nacionalni program ranog otkrivanja raka

Odlazak na preventivne preglede spašava život!