Delicije koje mame

Afrodizijak među gljivama: U Buzetu otvoren festival istarskih tartufa

Gordana Čalić Šverko

Snimio Milivoj MIJOŠEK / Glas Istre

Snimio Milivoj MIJOŠEK / Glas Istre

U šatoru u Mašimovoj škuji tijekom dva dana svoje proizvode izlaže više od sedamdeset izlagača iz Istre, ali i ostalih krajeva Hrvatske, kao i iz Italije i Slovenije; proizvođača tipičnih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada…



BUZET   Vikend festival istarskih tartufa s jedne je strane motiv dolaska turista u destinaciju, a s druge strane mjesto susreta, ponude i potražnje, između proizvođača i domaćih gostiju koji ova dva sajamska dana žele provesti u Buzetu – gradu tartufa, istaknuo je župan Valter Flego otvarajući jučer petnaesto izdanje dvodnevnog sajma.


 Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić poručio je da je u 15 godina Vikend festival istarskih tartufa postao jedna od najznačajnijih manifestacija te naglasio da je to jedna od prilika za proširenje turističke posezone tijekom koje se mnogobrojnim domaćim i stranim turistima može ponuditi najbolje od istarske gastronomije.


Otvaranje sajma svojim nastupom upotpunili su najmanji Buzećani, mališani Dječjeg vrtića »Grdelin«. U šatoru u Mašimovoj škuji tijekom dva dana svoje proizvode izlaže više od sedamdeset izlagača iz Istre, ali i ostalih krajeva Hrvatske, kao i iz Italije i Slovenije; proizvođača tipičnih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada… Zvijezda sajma svakako je skupocjeni istarski bijeli tartuf. Na štandu jedne od sedam firmi koje se bave otkupom i preradom tartufa, kilogram prve klase afrodizijačke gljive prodavao se po 22.500 kuna, druge po 15.000 kuna, treće po 11.250 kuna, a crnih tartufa po 3.800 kuna.

 Sajamska događanja već su tradicionalno započela u subotu prijepodne pustolovnom utrkom Lov na tartuf, kombinacijom orijentacijskog trčanja, MTB-a i lova na blago. Kiša nije omela četrdesetak dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije, da okušaju svoju izdržljivost a svi odreda pridržavali su se naputka organizator te uz standardnu imali i tartufarsku opremu, pse u različitim oblicima, pa čak i plišane.




 Šator je i danas (nedjelja) otvoren od 11 do 19 sati, od 12 do 15 sati je Buzet na pjatu – predstavljanje buzetskih ugostitelja, od 13 do 17 sati radionica izrade domaće tjestenine, a od 16 do 18 sati mala škola kuhanja s profesionalnim kuharom.


Organizator je Turistička zajednica Buzeta, suorganizator i pokrovitelj Grad Buzet, suorganizatori SRK Alba, Kinološka udruga Buzet, gradski komunalac Park, a među sponzorima su i županijski TZ, županijski odjel za turizam kao i županijski odjel za poljoprivredu.