Dobra vijest

Zvuči neobično, ali iz zdravstva stiže i jedna dobra vijest: Novi magneti skraćuju liste čekanja u Rijeci i Puli

Barbara Čalušić

Godišnje se u KBC-u Rijeka obavi oko 7.500 pretraga MR-om / arhiva NL

Godišnje se u KBC-u Rijeka obavi oko 7.500 pretraga MR-om / arhiva NL

Kroz najviše dva tjedna u KBC-u Rijeka s radom počinje novi mamograf, a skorom nabavkom najsuvremenijeg MR-a te funkcioniranjem novog MR uređaja u Istri, stanje će se znatno popraviti uz zadovoljenje svih standarda u skrbi za pacijente, kaže prof. dr. Damir Miletić iz KBC-a Rijeka



Pacijent koji se u ovom trenutku u Kliničkom bolničkom centru Rijeka naručuje na pregled magnetskom rezonancijom (MR), ako njegovo zdravstveno stanje nije klasificirano kao hitnoća, vrlo će vjerojatno dobiti zakazani termin početkom 2020. godine. Iako, KBC Rijeka raspolaže s dva uređaja za jednu od najtraženijih radioloških pretraga, više je razloga zbog čega su čekanja na pregled MR-om tako duga. Jedan od glavnih je svakako da je jedan uređaj za MR u riječkoj bolnici star skoro 20 godina i koristi se sve manje, pa se većina posla obavlja na MR uređaju na sušačkom lokalitetu koji je nabavljen prije deset godina.


U riječkoj bolnici ističu da unatoč naporima i organizaciji skoro svakodnevnog smjenskog rada, dio pregleda jednostavno fizički nije moguće odraditi u željenim rokovima. Posebno je zahtjevna situacija, kako potvrđuju u bolnici, kod MR pretraga s obzirom na to da je uređaj na riječkom lokalitetu vrlo ograničenih mogućnosti, a drugi uređaj na sušačkom lokalitetu, iako suvremen i kapacitetan, u ovom trenutku opslužuje potrebe populacije iz najmanje tri županije, što je operativno velik zadatak.


Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić kaže da bi se situacija s dugim listama čekanja za pregled MR-om trebala uskoro promijeniti jer pulska bolnica dobiva MR uređaj do kraja ove godine, a novi magnet za riječku bolnicu, prema sadašnjim bi najavama trebao stići u prvoj polovini iduće godine.





– Novi bolnički mamograf s radom bi trebao početi kroz dva tjedna. Instalacija sustava predviđena je u već pripremljenom, novouređenom prostoru na riječkom lokalitetu. Na vrhunskoj opremi, osim temeljnih postupaka, sada će se moći obavljati i stereotaksija, zbog čega su pacijentice odlazile na postupak u druge ustanove – ističe prof. dr. Damir Miletić.



Planirane investicije


– Trenutačno su u tijeku procesi koji će krucijalno utjecati na opseg listi čekanja u domeni radiološke dijagnostike. Kroz najviše dva tjedna KBC Rijeka s radom počinje novi mamograf, a skorom nabavkom najsuvremenijeg MR-a te funkcioniranjem novog MR uređaja u Istri, stanje će se znatno popraviti uz zadovoljenje svih standarda u skrbi za pacijente – kaže prof. dr. Miletić dodajući da su ove investicije u bolničku opremu pomno planirane i realizirane uz ključnu podršku Ministarstva zdravstva.


Prema njegovim riječima, nezahvalno je govoriti o prosječnom čekanju za pojedine pretrage budući da duljina čekanja ovisi o medicinskim indikacijama svakog pojedinog pacijenta. Miletić objašnjava da se pregledom dokumentacije svih prijavljenih pacijenata i analizom indikacija određuje lista prioriteta od koje ovisi konačna lista čekanja na dijagnostičke postupke. U kreiranju rasporeda liječnici predviđaju i osiguravaju vremenski prostor za izvanredne situacije i hitne preglede kao što su ozljede i tumori.


– Takav proces garantira da nema čekanja za ikakvu vrstu hitnoće i daje potrebnu sigurnost najugroženijim bolesnicima. S druge strane, ti rezervni termini moraju utjecati na pomak liste za redovne pretrage. Također, naše službenice svakodnevno provjeravaju naručene pacijente hoće li doći u dogovoreni termin jer se nerijetko događa da pacijent koji dobije termin za godinu dana, obavi pretragu negdje drugdje, ali i dalje zadržava termin u bolnici. Ovakvim provjerama dobivamo mjesto za pacijente koji se ne mogu smatrati hitnima, ali također ne mogu čekati, poput pacijenata kojima je potrebna kontrola nakon provedene kemoterapije – objašnjava Miletić.


Godišnje se u KBC-u Rijeka obavi oko 7.500 pretraga MR-om. Za razliku od snimanja CT-om koje je u pravilu puno brže i na koji se u riječkoj bolnici u prosjeku čeka dva i pol mjeseca, jedan pregled MR-om traje između pola sata i sat vremena. Pritom je na MR-u na sušačkom lokalitetu jedan dan rezerviran za pretrage djece koje su s obzirom da se obavljaju u anesteziji zahtjevnije i dugotrajnije.


Više postupaka


– Planirani MR uređaj za riječki lokalitet u završnoj je fazi nabave te se montaža očekuje tijekom proljeća iduće godine. Njegovim radom i novim smjenama planira se znatno povećanje postupaka čime će se trajno eliminirati duže čekanje i na manje zahtjevne dijagnostičke pretrage, poput primjerice MR-a zglobova, kaže Miletić.


Upravo su pretrage zglobova one na koje se najduže čeka kad je indicirana pretraga MR-om. Naime, donedavno su se zglobovi mogli pregledavati na MR-uređaju snage 0,5 tesle na riječkom lokalitetu, no zbog dotrajalosti na tom uređaju više se ne postavljaju dijagnoze kad su zglobovi u pitanju.


Osim MR-a bolna točka dijagnostičke opreme u KBC Rijeka je mamografija. Kao što je poznato, riječka bolnica već dulje vrijeme uopće nema mamograf, a radiolozi riječke bolnice mamografske pretrage obavljaju uz pomoć mamografa u Domu zdravlja. Mamograf koji bi uskoro trebao početi s radom u riječkoj bolnici je digitalan s tomosintezom koja omogućava skeniranje slojevima te stereotaksijom. KBC Rijeka prvi je prije 20 godina počeo primjenjivati stereotaksijsku biopsiju dojki, ali su zbog dotrajalog uređaja, ovaj zahvat posljednjih godina pacijentice obavljale u drugim centrima.