Dug put do oživotvorenja ideje ministra Mornara

Župani protiv politike besplatnih udžbenika

Ljerka Bratonja Martinović

Dok jedni osiguravaju besplatne udžbenike, drugi grade škole i ulažu u školstvo dugoročno. Župan primorsko-goranski, Zlatko Komadina, smatra da besplatni udžbenici moraju primarno biti socijalni program



ZAGREB » Ministar Mornar ne može očekivati od županija da usklade politiku dodjele besplatnih udžbenika, kad samo Grad Zagreb ima tri puta veći proračun nego sve hrvatske županije zajedno.


Teško je računati na solidarnost županija, jer je nekima draži politički populizam, dok drugi u školstvo na svom području ulažu dugoročno, poručuje Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, komentirajući izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara da bi županije trebalo zakonom obvezati na usklađivanje politike podjele besplatnih udžbenika. Osim Grada Zagreba, besplatne školske knjige za sve učenike ove je godine osigurala i Međimurska županija, Grad Osijek i još nekoliko gradova i općina, dok drugdje roditelji školske knjige za djecu kupuju sami.


  Umjesto podjele besplatnih knjiga, Županija Virovitičko-podravska jučer je otvorila novu srednju školu u Pitomači vrijednu 20 milijuna kuna, čiju su gradnju financirali općina i županija.




  – Tim smo novcem mogli financirati besplatne udžbenike za svu djecu naredne četiri godine, ali želimo ulagati u školstvo na drugi način, dugoročan i kvalitetan. Svi želimo djeci na svom području pokloniti besplatne udžbenike, ali za to nemamo novaca – ističe Tolušić. Iako mnoge županije nemaju novca za besplatne udžbenike, u zadnjih 25 godina gradnju gotovo svake nove škole financirale su županije, podsjeća virovitičko-podravski župan.


  Dok ministar govori o ujednačavanju politike besplatnih udžbenika, uskoro će se ono dogoditi samo, zahvaljujući poreznoj reformi, predviđa Tolušić. »Nažalost, iduće školske godine više ni jedna županija neće biti široke ruke, jer će besplatne udžbenike pojesti nova porezna reforma. Županije će ostati bez prihoda, i neće imati odakle platiti djeci školske knjige«, tvrdi Tolušić.


  Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, upozorava da je osiguravanje jednakih uvjeta za sve učenike u obveznom obrazovanju zadatak Vlade, pa bi država tako trebala osigurati proračunska sredstva i za školske udžbenike. Sličnog je mišljenja i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, koji podsjeća da je »županija uvijek bila spremna pomoći gradove i općine koje imaju skromne proračune«.


  – Besplatni udžbenici moraju primarno biti socijalni program, a ako se dogovori da svi u Hrvatskoj imaju besplatne udžbenike kao nekad, onda će to, vjerujem, riješiti Ministarstvo tako da putem županija osigura sredstva, kao što je slučaj i sa sredstvima za održavanje školskih objekata – zaključuje Komadina.


  U Udruzi roditelja Roda pozdravljaju najavu ministra Mornara, ali kriterije, kažu, treba ujednačiti u smjeru besplatnog obrazovanja za svu djecu.


  – Smatramo da bi besplatni udžbenici za svu djecu u svim županijama morali biti prioritet, a ne stavka pri dnu proračuna ili alat za političku promociju. Obrazovanje ne smije biti privilegija, ali ni teret obiteljima koje žive sve bliže granici siromaštva – poručuju iz udruge Roda.