(Ne)usuglašavanje

Župani i gradonačelnici prilično su nezadovoljni, izglasavanje paketa turističkih zakona neće ići baš lako

Andrea Bralić

Kako uskladiti zakon s  potrebama modernog turizma / Foto arhiva

Kako uskladiti zakon s potrebama modernog turizma / Foto arhiva

Načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin (SDP) u otvorenom pismu Cappelliju navodi da je predviđeno gašenje ureda turističkih zajednica mjesta jedan od najnepromišljenijih planova Ministarstva



RIJEKA Novi prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma trebao bi kroz tjedan-dva ići u saborsku proceduru, no usaglašavanje izgleda ne ide lako.


Kako neslužbeno saznajemo, otpora ima i među gradonačelnicima i županima iz oporbenih stranaka, ali i iz HDZ-a, no javno je zasad jedini istupio načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin (SDP), koji je ministru turizma Gariju Cappelliju uputio otvoreno pismo u kojem navodi da je novi prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma kojim se predviđa gašenje ureda turističkih zajednica mjesta jedan od najnepromišljenijih poteza koje ima namjeru provesti Ministarstvo turizma:


– Tim prijedlogom zakona na području otoka Murtera prestale bi postojati turističke zajednice mjesta Betine i mjesta Jezera, koje su u ovoj godini do današnjeg dana ostvarile 560.000 noćenja.


Samoodržive zajednice




Navedene turističke zajednice financijski su u potpunosti samoodržive, a novcem od boravišne pristojbe financiraju niz akcija u svom mjestu sve u službi razvoja turizma. Navedeni uredi osnovani su davne 1962. te u potpunosti ispunjavaju sve kriterije puno većih ureda općinskih i gradskih turističkih zajednica, a samo na području Šibensko-kninske županije imaju veći broj dolazaka i noćenja nego veliki broj općinskih, a i nekih gradskih turističkih zajednica. Smatram da ako se nešto ukida ili nešto osniva, prvenstveno brojke moraju biti te koje su mjerodavne, a u ovom slučaju radi se samo o nazivu mjesta, općina i grada, što je u potpunosti birokratski i bez ikakve logike predloženo, navodi Klarin i traži od Cappellija da se »uključi razum te da preispita jedan od najlošijih prijedloga zakona o turističkim zajednicama koji je u posljednje vrijeme donesen«.


Poticanje udruživanja


U prozvanom ministarstvu navode kako je Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma trenutno u saborskoj proceduri, a prethodno je prijedlog zakona prihvatila Vlada RH te je prošao proceduru e-Savjetovanja.


– Cilj Ministarstva turizma je donošenje zakonodavnog okvira koji je u skladu s trendovima i potrebama modernog turizma, odnosno konkurentnog upravljanja turizmom. Ovim zakonom želimo omogućiti organizaciju sustava po načelu destinacijskog menadžmenta uz naglasak na decentralizaciju i ravnomjerniji razvoj svih dijelova zemlje. Jedan od mehanizama kvalitetnijeg upravljanja destinacijama je poticanje udruživanja turističkih zajednica za što smo, kako bismo ih dodatno potaknuli, osigurali i dodatna sredstva kroz Zakon o turističkoj pristojbi i Zakon o članarinama u turističkim zajednicama za razvojne projekte i promociju. Nadalje, ovim zakonskim promjenama otvorit će se mogućnost i za efikasniji rad središnjeg ureda – Nacionalne turističke organizacije koja će svoje resurse fokusirati na kvalitetniju promociju naše turističke ponude na inozemnim tržištima, navode iz Ministarstva turizma.


Sudeći prema informacijama s terena i čvrstom stavu Ministarstva turizma o ovom se zakonskom prijedlogu očekuje zanimljiva saborska rasprava.