Skandalozno postupanje

Zoran Pusić o upadu u redakciju: ‘A kako bi bilo da policija provjeri identitet župana Žinića?’

Boris Pavelić

Foto Nikola Cutuk / Grgur Zucko PIXSELL / Roni Brmalj

Foto Nikola Cutuk / Grgur Zucko PIXSELL / Roni Brmalj

Očito je da policija smatra kako imamo građane prvog, drugog i n-tog reda. Policija uopće nema osjećaj za građanska prava, pa da se sama zapita prije nego što postupi prema nekom zahtjevu



ZAGREB Zašto novinarka Đurđica Klancir ne bi od policije zatražila da skokne do županije u Sisku i ondje provjeri identitet HDZ-ova župana Ive Žinića? Zašto novinari ne bi od policije tražili da provjeri identitet svakoga koga istražuju? Bizarna pitanja postavljaju se nakon što se u utorak dogodio opasan i uznemirujući presedan: dva uniformirana policajca upala su u redakciju portala net.hr, i legitimirala dugogodišnju uglednu novinarku Đurđicu Klancir, samo zato što je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić želi tužiti.


Dugogodišnji aktivist za ljudska prava Zoran Pusić odmah je razumio o čemu je riječ.


»Očito je da policija smatra kako imamo građane prvog, drugog i n-tog reda. Policija uopće nema osjećaj za građanska prava, pa da se sama zapita prije nego što postupi prema nekom zahtjevu. Bi li Đurđica Klancir, na primjer, mogla sada nazvati policiju i zatražiti da joj provjere identitet župana Žinića jer, eto, više se ljudi zove ‘Ivo Žinić’, a ona radi novinarsko istraživanje nad županom, jer osnovano sumnja u tko zna što«, kaže Pusić.




Time je Pusić ironizirao objašnjenje policije, koja se pozvala na članak 50. Pravilnika o policijskom postupanju. U tom se dokumentu navodi da će »policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo«.


Policija tvrdi da, »kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu«. Iz te se rečenice dade zaključiti kako novinari, osim poplave tužbi u posljednje vrijeme, sada mogu očekivati još i česta policijska legitimiranja u redakciji.


Nastavak policijskog objašnjenja još je »zabavniji«: »Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet.«


Odvjetnik i medijski stručnjak Emil Havkić za naš je list kazao kako se slični postupci poduzimaju »izninmo rijetko«. Štoviše, Havkić misli kako je ovo »prvi put da je policija ušla u novinarsku redakciju«. »Takav postupak jest u okviru ovlaštenja policije, ali se događa izuzetno rijetko«, napominje Havkić, objašnjavajući kako policija, kada netko traži utvrđivanje nečijeg identiteta, »često da vrlo šturi podatak iz policije, ali na lice mjesta ide iznimno rijetko«.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…