Spomen i sjećanje

Zoran Pusić: Odnos vlasti prema Holokaustu “prigodno licemjerje”

Boris Pavelić

Snimio Boris PAVELIĆ

Snimio Boris PAVELIĆ

Zatražio je da spomenik žrtvama Holokausta, koji bi trebao  biti postavljen u središtu Zagreba, bude posvećen žrtvama ustaškog režima. "On ne smije prešućivati istinu, nego izraziti pošteno suočavanje s prošlošću", kazao je Pusić



“Prigodnim licemjerjem” nazvao je predsjednik Antifasističke lige Zoran Pusić odnos vlasti prema Holokaustu na današnjem obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.


Pedesetak građana položili su crvene karanfile na fontanu trga i zgradu preko puta, u kojoj je od 1941. do 1945. bilo sjedište i mučilište Gestapoa i ustaških vlasti.


“U Hrvatskoj, kao što je rekla predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic neki dan na petoj svjetskoj konferenciji o Holokaustu, antisemitizam je među najmanjima u Europi. U Hrvatskoj se samo za poklade u Kaštelima opetovano spaljuje kao Krnje lutka u opancima i sa šajkacom, te licem koje bi trebalo podsjećati na Milorada Pupovca. Ali to je nešto sasvim drugo”, ironično je rekao Pusić u  govoru.




Podsjetio je kako je vlada, povodom 75. obljetnice oslobođenja logoraša u Auschwitzu, istakla da “posebno treba raditi na obrazovanju mladih o povijesti, osobito o Drugom svjetskom ratu”.


Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u Zagrebu / Snimio Boris Pavelić


Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u Zagrebu / Snimio Boris Pavelić



“Kad se podsjetimo kako izgledaju udžbenici iz povijesti, ta izjava zvuči kao prigodno licemjerje”, kazao je predsjednik Antifašističke lige.


Zatražio je da spomenik žrtvama Holokausta, koji bi trebao  biti postavljen u središtu Zagreba, bude posvećen žrtvama ustaškog režima.


“On ne smije prešućivati istinu, nego izraziti pošteno suočavanje s prošlošću”, kazao je Pusić.


Direktorica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Terselič kazala je kako u bivšem sjedištu Gestapoa na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu treba urediti memorijalni muzej.


Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se u povodu 27. siječnja 1945., kada je Crvena armija oslobodila preostalih sedam tisuća logoraša iz nacističkog logora smrti Auschwitz.