Podbačaj

Znate li što znači “teorija crnog labuda”? HDZ-ov glavni analitičar mnoge je zbunio izjavom

P. N.

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Teorija počiva na činjenici da se dugo vjerovala kako postoje samo bijeli labudovi, dok je do saznanja da postoje i crni došlo tek nakon otkrića Australije. Time je potvrđeno da svako pravilo ima i izuzetke



Na što je konkretno mislio glavni analitičar HDZ-a Robert Kopal, kad je noćas ustvrdio da je kampanja stranke bila dobra, ali se dogodilo nešto što se rijetko događa, a to je – “crni labud”?


“Teorija crnog labuda” pripisuje se financijskom stručnjaku Nassimu Nicholasu Talebu i metaforički opisuje “iznenađujući događaj, koji će imati velike efekte”. Najčešće se koristi u svijetu financija kod predviđanja trendova i procjena rizika, ali i povijesti, a rijetko i u politici. Kao primjer negativnog “crnog labuda” spominje se velika gospodarska kriza koja je počela 2007. godine.


Teorija počiva na činjenici da se dugo vjerovala kako postoje samo bijeli labudovi, dok je do saznanja da postoje i crni došlo tek nakon otkrića Australije. Time je potvrđeno da svako pravilo ima i izuzetke.




Pod pojmom “crnog labuda” želi se reći kako ništa nije nemoguće, a Kopal je, pretpostavljamo, želio reći upravo to. No vidjet ćemo je li između redaka mislio i na drugi dio definicije – onaj da će događaj izazvati i neke velike stvari.