Pismo podrške

Znanstvenici “zatečeni i zabrinuti” pritiscima na aktiviste koji se bave izbjeglicama

Boris Pavelić

REUTERS

REUTERS

Potaknuti "optužbama i pritiscima kojima su već dulje izložene" nevladine organizacije Centar za mirovne studije i 'Are you Syrious', znanstvenici s Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu te zagrebačkih Instituta za etnologiju i folkloristiku te migracije i narodnosti, poslali su pismo podrške tim dvjema nevladinim organizacijama za ljudska prava



ZAGREB Devetoro znanstvenika koji istražuju izbjeglištvo “zatečeno je i zabrinuto” eskalacijom pritisaka na aktiviste za ljudska prava koji se u Hrvatskoj bave izbjeglicama, pa upozoravaju kako se napadima na njih “širi moralna panika i atmosfera straha kojom se u konačnici svakom od nas sužava prostor za solidarno, slobodno i kritičko djelovanje”.


Potaknuti “optužbama i pritiscima kojima su već dulje izložene” nevladine organizacije Centar za mirovne studije i ‘Are you Syrious’, znanstvenici s Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu te zagrebačkih Instituta za etnologiju i folkloristiku te migracije i narodnosti, poslali su pismo podrške tim dvjema nevladinim organizacijama za ljudska prava.


Bez rada tih dviju organizacija, naglašavaju znanstvenici, “i naša istraživanja bila bi otežana, ako ne i potpuno nemoguća”.




“Svojim razvijenim javnim komunikacijskim kanalima, pravnim i drugim službama, uspostavljenim volonterskim mrežama i mehanizmima kojima svakodnevno pružaju podršku izbjeglicama, kao i ustrajnim reakcijama na zlouporabe, nasilne postupke, lažne vijesti i stereotipe, te organizacije djeluju ujedno i kao društveni korektiv i kao nezamjenjiv izvor nezavisnih informacija, iskustava i gledišta”, kažu znanstvenici.


Proteklog su tjedna aktivisti za ljudska prava na konferenciji za novinare upozorili na policijske pritiske, a objavljen je i odgovor MUP-a saborskom zastupniku SDP-a Peđi Grbinu, u kojem MUP sumnjiči nevladine organizacije za sudjelovanje u kriminalnim radnjama krivotvorenja ili krijumčarenja. “Osim izbjeglica, kriminalizaciji su, kako smo imali priliku vidjeti posljednjih dana, u Hrvatskoj danas izloženi i drugi, od organizacija civilnog društva, preko odvjetnika pa sve do solidarnih građana”, upozoravaju znanstvenici.


Tvrde da se “izvrtanjem teza, tendencioznim usporedbama i neosnovanim sumnjičenjima otežava rad tih organizacija i njihovih suradnika, odvlači pozornost od ozbiljnih problema na koje upozoravaju, dugoročno urušavaju demokratski standardi i produbljuju socijalne distance”. Takvim se napadima “dodatno stigmatizira i kriminalizira izbjeglička populacija te širi moralna panika i atmosfera straha, kojom se u konačnici svakom od nas sužava prostor za solidarno, slobodno i kritičko djelovanje”.


“U društvima u kojima se poštuju načela vladavine prava i pravičnosti”, zaključuju, “nema mjesta za pritiske na one koji govore o pritiscima, nema mjesta za nasilje prema onima koji prokazuju nasilje, nema mjesta za zatvaranje i izolaciju žrtava, za kriminalizaciju izbjeglica i onih koji im, djelujući u okviru svojih profesionalnih ili jednostavno etičkih imperativa, nastoje biti potpora”.


Pismo potpore potpisali su Vedrana Baričević, Marijana Hameršak, Renata Jambrešić Kirin, neovisni stručnjak Viktor Koska, Katarina Peović Vuković, Duško Petrović, Iva Pleše, Tea Škokić i Drago Župarić-Iljić.