Kondom glavu čuva

Znajznanje.org provodi istraživanje o dostupnosti kontracepcije

Andrej Petrak

Kontracepcija i njena dostupnost iznimno su važne za reproduktivno zdravlje / Foto Reuters

Kontracepcija i njena dostupnost iznimno su važne za reproduktivno zdravlje / Foto Reuters

Seksualno aktivne osobe, naročito mlade žene, često se susreću s diskriminacijom prilikom nabavke kontraceptiva



RIJEKA – Inicijativa znajznanje.org provodi anketu o dostupnosti kontracepcije u Republici Hrvatskoj. Istraživanje se odnosi na osobe koje su bile seksualno aktivne unazad godinu dana, a anketa za žene dostupna je na linku , dok se do ankete namijenjene muškarcima dolazi putem linka. 


  – Kontracepcija i njena dostupnost iznimno su važne za reproduktivno zdravlje i odgovorno seksualno ponašanje u svim dobnim skupinama. Ovim upitnikom želimo prikupiti podatke koji će nam ukazati na iskustva i probleme, napominju iz inicijative znajznanje.org. 


  Naglašavaju da se seksualno aktivne osobe, naročito mlade žene, često susreću s različitim oblicima diskriminacije prilikom nabavke kontraceptiva. Jedan od ciljeva ankete stoga je prepoznati u kojem je trenutku diskriminacija najnaglašenija i koje posljedice uzrokuje, kao i na koji način nedostatak institucionalizirane seksualne edukacije oblikuje donošenje odluka vezanih uz odgovorno ponašanje. 




  Inicijativa i web znajzanje.org nastali su u sklopu projekta »Mlade žene mijenjaju svijet«, s ciljem stvaranja internetske lokacije gdje žene i muškarci mogu pronaći točne činjenice o abortusu, bez indoktrinacije. Inicijativa promovira pravo na izbor, drži da pobačaj nije i ne smije se koristiti kao kontraceptivno sredstvo, no isto tako, nije niti karta za pakao, vječno prokletstvo ili ubojstvo. Za dodatne informacije dostupan je web znajznanje.org, mail [email protected] ili Facebook stranica ZnajZnanje.