Posebna linija u proračunu

Značajna podrška Cappelijevoj inicijativi: EU parlament predložio za turizam 300 milijuna eura

Andrea Bralić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Zadovoljan sam što je naša inicijativa prepoznata u EU okvirima, jer u gospodarstvu EU-a turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta, komentirao je prijedlog ministar Gari Cappelli

RIJEKA Europski parlament predložio je posebnu proračunsku liniju za turizam vrijednu 300 milijuna eura, a uvrštenje turizma u program Vijeća EU-a potvrda je kako je hrvatsko lobiranje i naglašavanje značaja turizma za cjelokupno gospodarstvo bilo opravdano, kako u zemlji, tako i na razini EU-a. Riječ je o inicijativi za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU institucija koju je početkom godine pokrenuo ministar turizma RH Gari Cappelli, a do sada ju je podržalo 14 od 28 država članica.– Zadovoljan sam što je naša inicijativa prepoznata u EU okvirima, a za nju imamo i snažnu podršku premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH. U gospodarstvu EU-a turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta, odnosno, svaki 11 radnik zaposlen je na poslovima neposredno povezanim s turizmom. Uz to, uzevši u obzir kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU-u s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da je doprinos turizma i putovanja BDP-u Europske unije oko deset posto, potvrđuje se premisa kako turizam zaslužuje bolju poziciju unutar institucija EU-a što će u konačnici biti iznimno važno za turizam svih zemalja članica, pa tako i za Hrvatsku – izjavio je ministar Gari Cappelli.

Sredinom prosinca u Bruxellesu je potvrđen osamnaestomjesečni program Vijeća EU-a za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., a riječ je o programu koji su pripremile Rumunjska, Finska i Hrvatska, kao takozvani budući Trio predsjedavajućih Vijećem EU-a, u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU-a te Europskom službom za vanjsko djelovanje u dijelovima iz njihovih nadležnosti.


U navedenom programu rada izrijekom se prvi put spominje i turizam, i to unutar poglavlja Unija radnih mjesta, rasta i konkurentnosti, gdje se navodi potreba boljeg pozicioniranja turizma na razini EU-a, a posebno u cilju poticanja rasta i zapošljavanja.Osim spomenutog, Europski parlament je, kao jedna od EU institucija koja najsnažnije podupire turistički sektor, na plenarnoj sjednici održanoj u studenom usvojio Privremeno izvješće o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. (VFO) koje će služiti kao stajalište za postizanje konačnog dogovora o VFO-u. Navedenim dokumentom Europski parlament poziva Europsku komisiju da pripremi zakonodavni okvir potreban za osnivanje programa za održivi turizam koji bi bio dio Programa za jedinstveno tržište.