Sinčić i Pernar u Puli

Živi zid pred Uljanikom: ‘Vladina jamstva neće trajno riješiti probleme Uljanika’

Milan Pavlović

"Država i ako da kredit ili jamstvo neće riješiti problem ako trenutna Uprava ostane, jer ako se trenutna politika nastavi pitanje je samo trenutka kada će se Uljanik ponovno naći pred slomom", zaključio je Pernar



Čelnici i saborski zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar danas su pred Uljanikom održali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoje stavove vezane uz aktualnu krizu u kojoj se našlo pulsko brodogradilište te se osvrnuli na položaj Uljanikovih radnika i radnika kooperantskih tvrtki.


– Došli smo danas ispred Uljanika da bi ukazali na propast giganta koji zapošljava tisuće ljudi, a ono što je još gore jest da se ta propast događa u tišini čime se onemogućava da se sunovrat poduzeća zaustavi, kazao je u uvodu Pernar.


Iznoseći primjer kooperanata iz tvtke Brodoličilac koji su kazali kako im je zadnji isplaćeni dohodak minimalac za rujan prošle godine, Pernar je ustvrdio da je nelikvidnost brodogradilišta posljedica “katastrofalnog načina na koji se brodogradilištem upravlja”.




– Radnici govore, na žalost ne usude se pred kamerom, o brojnim malverzacijama, isplatama otpremnina ljudima koji su pred mirovinom, te raznim uhljebljivanjima, dok istovremeno oni koji su pravi, proizvodni kadar ostaju bez posla i po svemu sudeći cilj je ugasiti brodogradilište. Država namjerava Uljaniku dati jamstvo ili kredit, a ako ona to ne učini u skoroj budućnosti, prema svemu sudeći radnicima u petak plaće neće biti isplaćene. Do sada su samo kooperanti bili u takvoj situaciji sa plaćama, a sad bi se moglo dogoditi i samim radnicima Uljanika, kazao je Pernar. Glavnog krivca za situaciju vidi u Upravi Uljanika koja, smatra, treba biti smijenjena.


‘Hrvatska brodogradnja na putu uništenja i nestajanja’


“Država i ako da kredit ili jamstvo neće riješiti problem ako trenutna Uprava ostane, jer ako se trenutna politika nastavi pitanje je samo trenutka kada će se Uljanik ponovno naći pred slomom”, zaključio je.


Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kazao je da je hrvatska brodogradnja od samostalnosti do danas na putu uništenja i nestajanja.


– Od kad su počela restrukturiranja Uljanik se spominjao kao svijetla točka i kao tvrtka kojoj nije trebala pomoć države, a sada vidimo da su problemi došli i do Uljanika. Želim ovdje jasno naglasiti da Hrvatska mora imati proizvodnju, da Uljanik mora ostati i da to mora biti prioritet Vlade. Ne bismo željeli vjerovati da se ovdje radi o pogodovanju nekim privatnim interesima bilo Adris ili Končar grupe ili nekog trećega mada smo takve scenarije puno puta vidjeli. Ne smije se dogoditi da se za sitan novac proda ne samo infrastruktura i nekretnine koje vidimo, već da se i raskuće i na prosjački štap dovedu ljudi, te uništi jedna strateška grana kao što je brodogradnja. Da bi Uljanik i čitavo hrvatsko gospodarstvo mogli početi funkcionirati prije svega mora doći do promjene načina razmišljanja, a to znači promjene političkog sustava, zaključio je Sinčić. Iz Uljanika su poručiti da su na izrečene tvrdnje bez komentara te da istupe političara nisu komentirali ni dosad, a ne namjeravaju ni u buduće.


Radnik Brodoličilaca bez pet plaća


Na tiskovnoj konferenciji okupila se i nekolicina radnika tvrtke Brodoličilac koja kao kooperant surađuje s Uljanikom. Njima je, kazao je radnik te tvrtke Nenad Radoslav, poslodavac dužan pet plaća, a zadnji osobni dohodak koji su primili bio je minimalac za rujan koji im je isplaćen pred kraj godine.


Zbog takve se situacije, kako se moglo čuti, dio od ukupno pedesetak radnika početkom ove godine odbilo odazvati pozivu i odraditi posao u brodogradilištu, a bojazni su da će u slučaju da vlasnik ne uspije od Uljanika naplatiti bar dio svojih potraživanja, Brodoličilac već za koji dan morati staviti “ključ u bravu”. Na neisplatu plaća se požalilo i troje radnika Uljanik TESU-a koji od konca rujna posluje u okviru Uljanik grupe.