"Eto vam papci!"

Žestoki zagovaratelj zakona “lex Vlahušić” kandidat za gradonačelnika – Dubrovnika

Dražen Ciglenečki

Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

"Vjerujem da će građani prepoznati i mene kao kandidata i Mostovu listu kao najbolji izbor koji garantira promjene i boljitak za grad Dubrovnik koji je do sada uglavnom bio žrtva ambicije pojedinaca", tvrdi Maro Kristić



ZAGREB Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika bit će njihov saborski zastupnik Maro Kristić.


»Čast mi je što u gradu koji je postavio temelje razlikovanja privatnih i javnih interesa mogu predstavljati Most, koji je takvo viđenje politike donio na nacionalnu scenu. Obogaćen saborskim iskustvom i s davnom željom da pomognem svome gradu Dubrovniku, krećem u nadmetanje za gradonačelničku funkciju. Vjerujem da će građani prepoznati i mene kao kandidata i Mostovu listu kao najbolji izbor koji garantira promjene i boljitak za grad Dubrovnik koji je do sada uglavnom bio žrtva ambicije pojedinaca«, navodi se Kristićeva izjava u Mostovom priopćenju povodom objave njegove kandidature.


Sada je još jasnije zašto je Kristić u Saboru bio toliko angažiran u promociji Mostovog prijedloga izmjena Zakona o lokalnim izborima, kojima je onemogućena ponovna kandidatura aktualnom gradonačelniku, HNS-ovcu Andri Vlahušiću.




Kristić je na taj način htio iz utrke eliminirati favorita, kojem zakon nazvan lex Vlahušić zabranjuje sudjelovanje na izborima jer je 2015. uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora. »To, eto vam papci«, uzviknuo je Kristić prije tri mjeseca iz saborske klupe kad je izglasan taj zakon.


Razlog je bio protivljenje parlamentarne oporbe zakonskom rješenju koje je dizajnirano za jednog čovjeka. »To što ovaj zakon kači Vlahušića, nisam mu ja kriv. On je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja, a ne ja«, govorio je Kristić tijekom rasprave u Saboru.


No, Vlahušić nije izgubio sve nade. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u siječnju je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti lex Vlahušić. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović javno je u više navrata obećao da će donijeti odluku na vrijeme kako bi svi potencijalni kandidati na vrijeme znali mogu li ići na lokalne izbore.