Bivši gradonačelnik Vukovara nakon izlaska na slobodu

Željko Sabo nakon odsluženja kazne: Prihvatio sam zatvor, neću i krivnju

Boris Pavelić

Mene je trebalo eliminirati iz političkog djelovanja i to je moj stav – Željko Sabo / Foto  D. JELINEK

Mene je trebalo eliminirati iz političkog djelovanja i to je moj stav – Željko Sabo / Foto D. JELINEK

Bitku nastavljam u dokazivanju svoje nevinosti pred Europskim sudom za ljudska prava. Bilo bi stvarno dobro ne samo za mene, već i za pravni sustav Republike Hrvatske, da dobijem taj sudski spor 



Mnogi će se složiti da je Željko Sabo žrtva vlastite političke prostodušnosti. Opće je mjesto da se u Hrvatskoj vlasti naveliko trguje poslovima i pozicijama, ali samo je Željko Sabo – branitelj Vukovara i logoraš srpskih logora te gradonačelnik Vukovara koji je uvažavao prava svojih sugrađana Srba – zbog toga završio u zatvoru. Nakon što je odslužio kaznu i osam mjeseci proveo iza rešetaka, u intervjuu za naš list prvo je istaknuo kako je u zatvoru s užitkom čitao Novi list, koji su mu katkad znali donijeti prijatelji.


Kako se osjećate? Kako ste nakon oslobađanja dočekani u Vukovaru? Kako biste opisali sadašnju situaciju u gradu? 


– Osjećaj slobode mogu istinski osjetiti samo oni koji su bez nje ostali. Kod mene – prvi put logori po Srbiji 1991. i 1992. godine, i ovo sad. Biti slobodan je stvarno predivan osjećaj. Trenutačno mi je želja organizirati nekoliko humanitarnih koncerata u kaznionici Lipovica. Neki moji prijatelji iz života zabave i estrade prihvatili su to. Nadam se da ću uspjeti dobiti suglasnost odgovornih, pa da prije Uskrsa, malo u okviru resocijalizacije zatvorenika, dam svoj doprinos. Što se Vukovara tiče, već 28. prosinca prošle godine, odmah po izlasku na slobodu, u dopodnevnim satima bio sam u centru grada obaviti neke poslove, koje mi je supruga odredila kao prioritete. Mnogi građani su mi prilazili, pozdravljali i izražavali riječi podrške. Bilo je i brojnih telefonskih poruka iz brojnih gradova iz Hrvatske, a zvale su neke osobe i iz Njemačke, Švicarske i Kanade. Situaciju u gradu još ne mogu drugačije definirati osim reći da je prilično zagonetna. Ljudi potiho razgovaraju i izražavaju svoja nezadovoljstva, kao u strahu. 


Legalist 




Izjavili ste da je vaša presuda presedan. Zašto? Smatrate li se nedužnim? Hoćete li ustrajati da to i dokažete? 


– Cijeli moj slučaj, kao i sudski proces, je nešto što se po više primjera može definirati »prvi put u Hrvatskoj«. Da, prihvaćam kao legalist sve pravne odluke institucija svoje države, za koju sam se borio. Prihvatio sam tako i zatvor, ali to ne znači da trebam nevin prihvatiti i krivnju. Svoju bitku nastavljam u dokazivanju svoje nevinosti pred Europskim sudom za ljudska prava. Bilo bi stvarno dobro ne samo za mene, već i za pravni sustav Republike Hrvatske, da dobijem taj sudski spor. Za sada su svi hrvatski građani nesigurni, snima li ih netko tajno, pa ne znaju što sve mogu sutra doživjeti. Mene je trebalo eliminirati iz političkog djelovanja i to je moj stav.



Svatko odgovara za svoje izgovorene riječi 


Biste li komentirali aktualne prijepore u SDP-u? Smatrate li i vi da je Milanović govorio preoštro kada je Most optužio za suradnju s kriminalnom, proustaškom i špijunskom organizacijom?


– Svatko odgovara za svoje izgovorene riječi pa tako i političari, bez obzira na to o komu se radi. Bilo bi dobro imati pokriće za izgovoreno, svatko od nas. U konačnici opet glasači presude koliko vam vjeruju. Rekao bih da je pravo svake političke opcije da izabere, bez obzira sviđalo se to nekomu ili ne, s kim će u politički brak. Na nama je da u te svatove idemo, ili da ne idemo.



Osuđeni ste zbog političke korupcije. Je li komunikacija kakvu ste vodili s Marijom Budimir uobičajen način razgovora u hrvatskoj politici?


– Ne znam kako drugi razgovaraju, ali znam da ću biti jedini koji je za to optužen, osuđen i bio u zatvoru. Na pitanje mog odvjetnika Ante Nobila gospođi Mariji Budimir na suđenju, jesam li joj ponudio ili dao deset, dvadeset, pedeset tisuća kuna ili bilo što drugo, njen odgovor je bio: »Ne, ali u kontekstu našeg razgovora sam ja to tako shvatila«. Druga osoba koja me teretila, gospođa Ružica Đurić je već nakon svog iskaza, sutradan nakon svjedočenja predsjednika Glavnog odbora HDZ-a Vukovar gospodina Damira Barne, uhvaćena da nije rekla istinu. Bila je moja riječ protiv njene, a još se ustanovilo da nije govorila istinu. No sve to nije bilo dovoljno za oslobađajuću presudu. Dopustite da budem ciničan: dobro je što »u kontekstu našeg razgovora« netko nije pomislio da sam imao želju za silovanjem, jer tada je kazna još i veća.


Poštovati zakone 


Jeste li spremni ponovno se aktivirati u politici? Za koji položaj? Očekujete li potporu SDP-a?


– Nisam član niti jedne stranke. Za sada se privikavam na slobodu i promatram ljude, razgovaram s njima. Treba osjetiti da li vas oni još žele. Nisam doživio niti jednu neugodnu situaciju od bilo koga zbog ovoga što sam proživio. Samo riječi podrške za dalje. Ne znam imam li podršku od rukovodstva SDP-a, ali znam da imam od gradske organizacije SDP-a.


Jeste li se stigli informirati o aktualnoj političkoj situaciji? Kako komentirate ishod izbora? 


– Da, pratio sam sve, jer u zatvoru se gleda televizija. Imamo dovoljno političkih analitičara koji to stručno nama objasne. Rekao bih u sportskom izričaju, da je pobjednik odlučen u produžecima. Daj Bože da nam bude bolje.


Jedna od prvih poruka novog mandatara hrvatske Vlade jest da još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru. Što vi kažete na to? 


– Ne znam kako je to u Kanadi, ali mislim se zakoni poštuju. Zakoni se, ukoliko nisu dobri, mijenjaju, ali se moraju poštovati, posebno ustavni zakoni. Kako očekivati da mi građani moramo poštovati zakon, a država ne?