Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. siječnja 2020.
SDP-ov zastupnik u Osijeku

Željko Jovanović: HDZ je bio i ostao stranka opasnih namjera, jedina prava demografska mjera je odlazak HDZ-a s vlasti

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2018. u 15:49 2018-05-29T15:49:43+02:00

Biti u krugu korumpiranih država znači uvijek pad BDP-a, to, dodao je, automatski znači manje novca za obrazovanje, zdravstvo, manje radnih mjesta i odlazak mladih iz Hrvatske

OSIJEK Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović u utorak je u Osijeku rekao da je HDZ »bio i ostao stranka opasnih namjera« te da je jedina prava demografska mjera odlazak HDZ-a s vlasti, jer će u Hrvatskoj tada biti manje korupcije i sukoba interesa, pa će i mladi ostati u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare osječke gradske organizacije SDP-a, Jovanović je ocijenio kako je, prema podacima organizacije Transparency International, Hrvatska ovoga trenutka korumpirana država, a da u tom krugu nije bila samo 2015., u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kad po indeksu percepcije korupcije nije bila korumpirana država.

Kao primjere koji pokazuju da se može raditi bez korupcije naveo je Osijek i Rijeku, koji imaju bezuvjetno mišljenje Državne revizije za upravljanje novcem građana. Ocijenio je ključnim da se financijskim sredstvima poreznih obveznika građana Osijeka i Rijeke upravlja odgovorno i transparentno te dodao kako se tamo gdje je SDP na vlasti, Gradska uprava ponaša transparentno i odgovorno sa sredstvima građana.

Tekuća vrpca skandala

»Ako, s druge strane, pogledamo 'tekuću vrpcu' skandala gdje god HDZ bio na vlasti, onda je jasno i s pravom možemo reći da je HDZ bio i ostao stranka opasnih namjera koja sukobom interesa i korupcijom drži okovanu Hrvatsku na štetu hrvatskih građana«, rekao je Jovanović.

Smatra kako je ponašanje HDZ-a, kroz netransparentnost rada njihove Vlade, posebno u slučaju Agrokora, opstrukciju rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa neizborom Dalije Orešković, upornim inzistiranjem HDZ-a da kontrolira rad drugih tijela javne vlasti koji moraju biti neovisni kao što je pravobraniteljica za djecu, povjerenica za informiranje, kao i katastrofalan učinak pravosuđa u sankcioniranju korupcije, dovelo do daljnjeg gubitka povjerenja u tijela javne vlasti, ograničavanja slobode medije i negativnog učinka na gospodarski razvoj društva.

Biti u krugu korumpiranih država znači uvijek pad BDP-a

Biti u krugu korumpiranih država znači uvijek pad BDP-a, to, dodao je, automatski znači manje novca za obrazovanje, zdravstvo, manje radnih mjesta i odlazak mladih iz Hrvatske.

Poručio je kako SDP apsolutno neprihvatljivim smatra prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojeg je u proceduru pustio ministar uprave Lovro Kuščević, a koji po Jovanovićevu viđenju postaje »zakon o prikrivanju HDZ-ovog sukoba interesa«.

Jovanović: Plenković pokazuje strast samo za fotelju

»Plenković pokazuje strast jedino kad razmišlja o svojoj fotelji. Njegov odnos prema filo-fašistima, neokonzervativnim revolucionarima, sukobu interesa i korupciji vrlo je anemičan. Tu ni transfuzija ne može pomoći. Pomoći mogu samo novi izbori, na kojima će građani odrediti tko može voditi Hrvatsku u smjeru bez sukoba interesa i korupcije, a mi smatramo da SDP nudi bolja rješenja od HDZ-a«, zaključio je Jovanović.

Predsjednik osječkog SDP-a Boris Piližota rekao je kako je naše društvo »neka vrsta tekuće vrpce za proizvodnju korupcijskih skandala« i da se još uvijek nije pronašlo načina kako konkretno i učinkovito iskorjeniti posljedice korupcije. Dodao je da će osječki SDP »u budućem radu dati sve od sebe da Osijek bude grad nulte tolerancije na korupciju«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.