Zakon o otpisu dugova u Saboru

Zdravko Marić: Želimo olakšati život građana pod blokadom

Hina

Proteklih nekoliko godina jedan od važnijih čimbenika u smislu vjerovnika su specijalizirane agencije, koje se bave otkupom potraživanja / Foto Darko Jelinek

Proteklih nekoliko godina jedan od važnijih čimbenika u smislu vjerovnika su specijalizirane agencije, koje se bave otkupom potraživanja / Foto Darko Jelinek

Marić je apelirao na lokalne jedinice ali i sve ostale vjerovnike da slijede taj primjer kako bi doprinijeli smanjivanju iznosa blokada kroz model otpisa ili oprosta duga



ZAGREB – Ministar financija Zdravko Marić rekao je u utorak u Saboru kako je cilj predloženog zakona o otpisu dugova fizičkim osobama olakšati život građanima koju su pod blokadama, pri čemu se Vlada, kazao je, držala načela vladavina prava, zaštite prava vjerovnika, zaštite prava dužnika i zaštite prva hrvatskih građana koji i unatoč poteškoćama izmiruju obveze.


U objedinjenoj saborskoj raspravi sa Prijedlogom zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, podsjetio je kako je s 31. svibnjem ove godine 326.379 hrvatskih građana bilo blokirano, a njihov ukupni dug promašio je 42 milijarde kuna.


»U tih 42 milijarde kuna su dugovi po glavnici i troškovi obrada, dok se posebno još iskazuje 21 do 22 milijarde kuna kamata na taj isti dug«, pojašnjavao je Marić zstupnicima u Saboru.




Što se tiče same strukture dugovanja, najveći broj građana je pod blokadom zbog dugova prema kompanijama u segmentu telekomunikacija, a što se tiče ukupnoga iznosa blokada, tu je najviše financijska industrija, poglavito banke, rekao je.


Proteklih nekoliko godina, rekao je, jedan od važnijih čimbenika u smislu vjerovnika su specijalizirane agencije, koje se bave otkupom potraživanja.


»Prijedlogom zakona o otpisu dugova fizičkim osobama mi omogućujemo otpis glavnice do 10.000 kuna s tim da tu treba napomenuti da smo u samom prijedlogu zakona napravili distinkciju i kategorizaciju između dvije skupine. U prvoj grupi vjerovnika, kako taksativno piše u zakonu, su RH, proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna koji se nalaze u registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika, trgovačka društva u isključivom vlasništvu RH, pravne osobe kojima je osnivač RH koje se nalaze u registru trgovačkih društava i druge pravne osobe obveznici davanje izjave o fiskalnoj odgovornosti, a koje objavljuje Ministarstvo financija«, rekao je Marić.


U drugoj skupini vjerovnika su, kazao je, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, proračunski i izvanproračunski korisnici proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji se nalaze u registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika, financijske institucije, sve druge pravne osobe te fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost.


Marić je apelirao na lokalne jedinice ali i sve ostale vjerovnike da slijede taj primjer kako bi doprinijeli smanjivanju iznosa blokada kroz model otpisa ili oprosta duga.


»Prijedlogom zakona predlaže se da se na preostali dio duga omogući nešto što je također dobrim dijelom povezano i s postojećim zakonskim propisima, poreznim prije svega, da se na preostali dio duga omogući model obročne otplate«, rekao je.


Prijedlog zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima nema, kazao je Marić, samo jednokratni nego kontinuirani efekt.


Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima predlaže se obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz dodatni uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.