Intervju za 'Dnevni avaz'

Zdravko Mamić potvrdio ono što se naslućivalo: ‘Nikad se neću vratiti u Hrvatsku’

Marko Cvijanović

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Bivši čelnik Dinama je uvjeren da ga BiH neće izručiti, osim ukoliko ne bude političkih pritisaka ali je dao naslutiti kako u takvom slučaju zapravo ne razmišlja o samoubojstvu kako je to ranije sugerirao



SARAJEVO Bivši čelnik Dinama, Zdravko Mamić, koji je od hrvatskog pravosuđa pobjegao u Bosnu i Hercegovinu potvrdio je za sarajevski »Dnevni avaz« da se »više nikada« ne kani vratiti u Hrvatsku dodajući kako je uvjeren da ga BiH neće izručiti, osim ukoliko ne bude političkih pritisaka ali je dao naslutiti kako u takvom slučaju zapravo ne razmišlja o samoubojstvu kako je to ranije sugerirao.


– Ugledni bosanskohercegovački i hrvatski odvjetnici su me uvjerili da nema pravnih elemenata za moje izručenje Hrvatskoj. Stajališta tih poznatih odvjetnika također sam dobio i u pravnim mišljenjima koje su mi dali mnogi profesori pravne struke, među koje spada i profesor Davor Derenčinović, šef Katedre za kazneno pravo na Pravnome fakultetu u Zagrebu« – rekao je Mamić, koji tvrdi da je po svim pokazateljima BiH više pravna država nego Hrvatska i zbog toga i vjeruje da je neizvedivo njegovo izručenje po zakonima BiH za djela koja mu se stavljaju na teret.


– Pričekajmo. O tome će isključivo odluke donijeti sudovi u BIH i ministar pravde BiH. Pravna struka me uvjerava da, po pravu, ne postoji mogućnost za izručenje i ja im vjerujem. Sad, mogu me samo na silu ili političkom odlukom izručiti Hrvatskoj. Ja se nadam da se to neće dogoditi i da se politika neće miješati – poručio je Mamić.




Bivši čelnik Dinama se već punu godinu nalazi u Međugorju u Hercegovini i u to mjesto je stigao samo dan prije izricanja presude u Županijskome sudu u Osijeku, gdje je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora. Prošle je godine Sud BIH odbio zahtijev da Mamić bude izručen Zagrebu, što je potpisao i ministar pravde BIH Josip Grubeša.


U međuvremenu je protiv Mamića USKOK podigao novu optužnicu dok je Vrhovni sud RH odbijanjem žalbe za izuzeće predsjednika Suda u Osijeku otklonio prepreke za raspisivanje tjeralice. Mamić nije želio komentirati nedavnu izjavu za hrvatske medije da se neće živ vratiti u Hrvatsku i da će završiti kao general Praljak koji se ubio u Den Haagu.