Bizaran slučaj u Lepoglavi

Zbog traktora koji uprava nije htjela popraviti, a vozio ga zatvorenik, stradat će – službenik

Gabrijela Galić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

U ovom slučaju neregistrirani traktor koji je sudjelovao u nesreći i zbog kojeg bi jedan službenik mogao biti kažnjen zbog teške povrede dužnosti, i dalje stoji - neregistriran



ZAGREB Domaće kaznionice, sudeći prema pomalo bizarnom slučaju na koji je upozorio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), uopće nemaju ispravne strojeve i mehanizaciju koju koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, što znači da se u domaćim kaznionicama ne poštuju odredbe Zakona o zaštiti na radu, na što je sindikat upozorio i nadležnu inspekciju. Neispravna mehanizacija kojom se koriste kako zatvorenici, tako i službenici kaznionica, u upotrebi je godinama, a problem se ne rješava. Odnosno, preko njega se prelazi dok se ne dogodi nesreća, ali ni tada se problem ne riješi.


Zbog prometne nezgode u kojoj srećom nije bilo stradalih tako je protiv trojice službenika Kaznionice u Lipovači-Popovača pred Službeničkim sudom za državne službenike sustava izvršavanja zatvora u Ministarstvu pravosuđa proveden postupak zbog teške povrede službene dužnosti. Tereti ih se da su lani zatvoreniku osposobljenom za rukovanje traktorom naložili da upravlja njime, znajući da traktor nije registriran. Neregistrirani traktor je prilikom prelaženja iz jedne na drugu poljoprivrednu površinu (preko javne prometnice) sudjelovao u prometnoj nezgodi s materijalnom štetom. Službenički sud je zahtjev za pokretanjem postupka zbog teške povrede službene dužnosti odbacio u slučaju dvojice službenika, a postupak je proveden za jednog službenika koji je hijerarhijski na najnižoj poziciji te se očekuje rješenje suda u tom slučaju.


Nezakoniti nalog


Sam sindikat ističe kako službenike ne opravdava činjenica da su godinama nadređene upozoravali na to kako su traktori koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji unutar Kaznionice neispravni, odnosno nemaju uvjerenje o ispravnosti strojeva i uređaja s povećanim opasnostima te ih je potrebno staviti izvan uporabe, kao i da nisu registrirani, jer su trebali postupati zakonito, odnosno odbiti nezakoniti nalog za korištenje takvog traktora i upozoriti nadređenog službenika da je nalog o uporabi neregistriranog traktora nezakonit. No, sindikat se pita trebaju li za to odgovarati samo službenici ili i njihovi nadređeni koje su godinama upozoravali na situaciju.




»Sindikat stoga traži od odgovornih u Upravi za zatvorski sustav i Ministarstvu pravosuđa da se utvrdi odgovornost svih službenika u hijerarhijskom redu odgovornosti za korištenje neispravne mehanizacije u svakodnevnom radu i skreće pozornost na sretnu okolnost da je posljedica korištenja neispravne opreme ovoga puta bila samo materijalna šteta, ali drugi puta može biti nečije stradavanje«, navodi Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.


Bez naloga


No, neispravna, neatestirana, neregistrirana mehanizacija nije problem samo Kaznionice Lipovača-Popovača jer se s istim problemom suočava cijeli zatvorski sustav. U mehanizaciju se ne ulaže pa se koristi neispravna kako proizvodnja ne bi trpjela jer same kaznionice proizvode dio hrane koju koriste. A da problem s poljoprivrednom mehanizacijom i nepoštovanjem odredbi zakona o zaštiti na radu u sustavu postoji, moralo bi znati i resorno ministarstvo pravosuđa kojem kaznionice šalju izvješća o potrošnji goriva za mehanizaciju koja se pritom označava registarskim brojem, odnosno inventurnim brojem u slučaju da vozilo nije registrirano. U ovom slučaju neregistrirani traktor koji je sudjelovao u nesreći i zbog kojeg bi jedan službenik mogao biti kažnjen zbog teške povrede dužnosti i dalje je neregistriran i pritom je trenutno jedina raspoloživa mehanizacija kojom se u Kaznionici Lipovača-Popovača mogu koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.


Lanjska nesreća, međutim, nije dovela do izdvajanja sredstava za osposobljavanje mehanizacije. Umjesto toga, osim postupka za tešku povredu dužnosti protiv službenika, donesena su posebna pravila za rukovanje neregistriranim traktorom. Upravitelj kaznionice propisao je proceduru prelaska neregistriranog traktora s jednog poljoprivrednog zemljišta na drugo pa zatvorenik koji je obučen za rukovanje traktorom ne smije biti za njegovim volanom pri prelaksu preko javne ceste. Odnosno, zatvorenik neregistirani traktor može voziti po polju, a na javnoj cesti to može samo službenik kaznionice. No, nakon iskustva koje je rezultiralo Službeničkim sudom pitanje je hoće li i službenici više nezakonito postupati – upravljati neregistriranom mehanizacijom – bez pisanog naloga upravitelja kaznionice. Naime, ako Službenički sud kazni službenika za kojeg vodi postupak, taj bi radnik u slučaju da se ponovi prometna nezgoda s neregistriranim vozilom mogao ostati bez posla.