Stavili zabilježbu

Zbog poreznog duga od 6.000.000 kn država se upisala na stan Davora Šukera u opatijskoj vili

Portal Novilist.hr

Foto Marin Aničić, Davor Kovačević

Foto Marin Aničić, Davor Kovačević



Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker zadnje tri godine vuče porezni dug od šest milijuna kuna, zbog čega mu je država sjela na luksuzni stan u Opatiji. Upisali su zabilježbu s mogućnošću ovrhe, doznaju 24 sata.


Ako Šuker ne podmiri svoj dug, država bi mu mogla ovršiti i prodati penthouse u potkrovlju Vile Portheim u Opatiji. Riječ je o stanu od 152 četvorna metra, koji je u Šukerovom vlasništvu od 2009. godine. U Šukerovu šesterosobnom penthouseu su kuhinja, kupaonica, zahod, tri hodnika, terasa i lođa.


Za luksuzni prostor pokraj hotela ‘Ambasador’ dao je tad navodno milijun eura.




U obrazloženju upisa hipoteke na stan u Opatiji, Općinski sud u Rijeci navodi da se radi o dugu od 6,057 milijuna kuna koji Šuker duguje za porez na dohodak.


Upis je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci i sud je udovoljio njihovim dokazima. Uz to, Šukeru se obračunava od travnja ove godine i zatezna kamata viša od devet posto godišnje sve dok ne plati dug.


Šuker je ostao nedostupan za komentar o tome je li u međuvremenu uspio platiti dug, a obavijest o zabilježbi jutros je bila postavljena na oglasnoj ploči Općinskog suda u Rijeci.


Kako je pisao Jutarnji list 2016. godine, Šuker je upao u probleme jer je priskočio u pomoć Zdravku i Mariju Mamiću te im posudio 12 milijuna kuna, Zdravku sedam a Mariju pet milijuna, da bi oni tim novcem platili jamčevinu za izlazak iz istražnog zatvora.


Poreznici su tad priupitali Šukera za porijeklo tog novca, no nisu bili zadovoljni obrazloženjima pa je određeno da prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza mora platiti šest milijuna kuna poreza.


U više su navrata iz Porezne uprave tražili Šukera da dostavi podatke o prihodima na osnovu kojih bi mogao opravdati tih 12 milijuna kuna.



On im je, pisao je Jutarnji list, odgovorio da se radi o ušteđevini stečenoj tijekom profesionalne nogometne karijere u inozemstvu. I nakon pozajmica Mamićima ostalo mu je, tvrdio je, još 1,5 milijuna kuna ušteđevine.


Čelni čovjek Hrvatskog nogometnog saveza priložio je i ugovore kako bi dokazao da je taj novac zaradio kao nogometaš, igrajući za Osijek, Dinamo, Sevillu, Real Madrid, Arsenal, West Ham i München 1860. no kako je riječ o dokumentima starijim od deset godina, poreznici su inzistirali na dodatnim dokazima da su izvor prihoda od 12 milijuna kuna uistinu ugovori s navedenim nogometnim klubovima, pišu 24 sata.