Epidemija

Zbog jednog pacijenta, šest djelatnica splitskog Doma zdravlja u samoizolaciji

Hina

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Foto Milan Sabic/PIXSELL

U samoizolaciji su završile liječnica obiteljske medicine i medicinska sestra kojima se mlađi pacijent prošle srijede javio za pomoć, zatim laborantica koja mu je dan poslije vadila krv te dvije inženjerke koje su ga snimale na rendgenu i doktorica radiolog



SPLIT Šest djelatnica županijskog Doma zdravlja u Splitu od utorka su u samoizolaciji zbog pacijenta kod kojega je potvrđena sumnja u koronavirus, a dvije zdravstvene ustanove zbog toga su dezinficirane, doznaje se od  ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.


U samoizolaciji su završile liječnica obiteljske medicine i medicinska sestra kojima se mlađi pacijent prošle srijede javio za pomoć, zatim laborantica koja mu je dan poslije vadila krv te dvije inženjerke koje su ga snimale na rendgenu i doktorica radiolog.


Kako se doznaje, muškarac se zbog temperature i kašlja početkom prošlog tjedna javio na Kliniku za infektologiju splitskoga KBC-a, gdje je na pitanje je li bio u Italiji ili negdje u inozemstvu te je li bio u kontaktu sa zaraženim osobama odgovorio negativno.




Upućen je da se javi svojem obiteljskom liječniku. Muškarac je u srijedu ujutro najprije bio kod obiteljske liječnice u Domu zdravlja u zgradi staroga splitskog rodilišta. Ondje je pregledan i upućen na vađenje krvi, što je i učinio drugo jutro u tom domu zdravlja.


Nakon vađenja krvi pacijent je otišao nekoliko stotina metara dalje u Dom zdravlja u Kavanjinovoj ulici, gdje je bio na rendgenskom snimanju pluća na koje ga je poslala liječnica obiteljske medicine. S obzirom na to da mu se u petak i tijekom vikenda zdravstveno stanje znatno pogoršalo, rođak ga je odvezao na Kliniku za infektologiju splitskoga KBC-a, gdje je testiran na koronavirus.


Ravnatelju Rađi je jutros nešto poslije 10 sati potvrđeno da je pacijent zaražen koronavirusom te je naložio dezinfekciju dvaju prostora Županijskog doma zdravlja. Osoblje je odmah poslano u samoizolaciju. Epidemiolozi obrađuju sve kontakte zaraženoga. Koliko imamo informacija, čovjek je na rendgenu imao masku na licu, a je li je imao i prije kod svoje doktorice u drugoj zgradi,  još ne znamo, rekao je Rađa za Hinu.


Kako je dodao, djelatnice Doma zdravlja zasad nemaju nikakve simptome i dobro se osjećaju. “Ako sutra počne najavljeno testiranje na koronavirus u Splitu, testirat ćemo ih”, izjavio je.


Rekao je kako, unatoč samoizolaciji djelatnika, neće imati problema s nedostatkom kadra, da je drugi rendgen u zgradi Školske poliklinike te da je program za snimanje reduciran jer se primaju samo hitni slučajevi pa su zadnja dva dana na tom snimanju imali tek četvero-petero ljudi. “Sve će djelatnosti u Domu zdravlja nastaviti normalno funkcionirati”, poručio je Rađa.


U vrijeme dok je pacijent snimao pluća u Kavanjinovoj s njim je na rendgenu navodno bilo još troje pacijenata, a u zgradi starog rodilišta nešto više, no ti se podatci još utvrđuju. Pretpostavlja se da je mlađi muškarac u proteklo vrijeme bio u kontaktu s nekoliko desetaka osoba. 


O tom smo slučaju pokušali dobiti informacije i od pročelnika Klinike za infektologiju splitske bolnice Borisa Lukšića, no on nije bio dostupan.