Završen sastanak u središnjici HDZ-a: Plenković pozvao Pupovca da ne pridonosi polarizaciji društva

P. N.

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Mediji su već izvijestili da su u središnjici stranke, na ovom sastanku, bili ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Nada Murganić i potpredsjednik Sabora Željko Reiner.



Predsjednik Vlade i vladajućeg HDZ-a Andrej Plenković pozvao je svog koalicijskog partnera Milorada Pupovca da svojim izjavama ne doprinosi polarizaciji društva. Plenković je to rekao nakon sastanka koji je održan u središnjici HDZ-a, na Trgu žrtava fažizma, a tema sastanka bila je aktualna politička situacija u zemlji.


– Spominjali smo sva zbivanja u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj. Politika koju vodimo, politika Vlade i HDZ-a je stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske nacionalne manjine, rekao je Plenković, a prenijela N1 televizija


U svom istupu pred novinarima, objavljuje N1, Plenković je istaknuo i ovo: “Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini mi isto tako smatramo krajnje neprimjerenom pa i nedopustivom izjave našeg partnera u koaliciji, u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to ne stoji i odlučno odbacujemo takve teze. Ne prihvaćam ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče na nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu.”




Predsjednik Vlade istaknuo je da “svatko tko obnaša ključne političke dužnosti i dio je parlamentarne većine treba priodonositi smanjivanju tenzija”.


– Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU-a, NATO-a, koja ide naprijed. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje”, zaključio je Plenković.


Mediji su već izvijestili da su u središnjici stranke, na ovom sastanku, bili ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Nada Murganić i potpredsjednik Sabora Željko Reiner.


Za vrijeme sastanka spekuliralo se da je tema HDZ-ovaca upravo Milorad Pupovac, odnosno izjave koje je predstavnik srpske manjine dao nakon napada na Srbe u Uzdolju kod Knina.


Podsjetimo, Pupovac je nakon napada na Srbe u Uzdolju kod Knina rekao da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti, odnosno da se u Hrvatskoj promovira nesnošljivost prema manjinama i rehabilitira ustaštvo. Iz Vlade su odgovorili da te izjave smatraju krajnje neprimjerenim i nedopustivim.