Cijena nove uredske opreme tajna

Zavod za statistiku zbog popisa stanovništva nabavlja novi namještaj

Gabrijela Galić

Nerazumljivo je zbog čega državna statistika ne može jasno i otvoreno objasniti razloge nabave novog namještaja i zbog čega krije koliko novaca namjerava u obnovu ureda utrošiti



ZAGREB  Popis stanovništva, čini se, dobro je došao Državnom zavodu za statistiku (DZS) kao pokriće za nabavku novog uredskog namještaja. Do kraja ožujka, naime, otvoren je postupak nadmetanja za nabavu uredskog namještaja za DZS u kojem se navodi kako se namještaj nabavlja za potrebe popisa stanovništva. Prema natječajnoj dokumentaciji, odabrani dobavljač namještaj bi trebao dostaviti u vojarnu »dr. Ante Starčević« u Jastrebarskom.


 Kolika je, pak, vrijednost planirane investicije, kakav se namještaj nabavlja i zbog čega je on potreban za popis stanovništva koji se odvija na terenu, iz natječajne dokumentacije nije jasno. Na ta pitanja jasne odgovore niti nakon nekoliko dana čekanja nismo uspjeli dobiti niti od DZS-a.


»Državni zavod za statistiku će nakon provedenog Popisa i preuzimanja popisne građe obraditi sve prikupljene popisne podatke. Radi obavljanja poslova obrade popisnih podataka Državni zavod za statistiku planira, polovinom ove godine, zaposliti oko 400 osoba na određeno vrijeme. Uredski namještaj, koji je predmet postupka nabave, nabavlja se za potrebe rada tih osoba«, odgovoreno nam je iz DZS-a na konkretna pitanja o investiciji.




Međutim, DSZ upozorava kako »zadnji niz godina nije značajnije ulagao u opremanje uredskih prostora« pa će se namještaj nakon završetka poslova obrade popisnog materijala, upotrijebiti »za zamjenu starog i dotrajalog uredskog namještaja u poslovnim objektima DZS-a u Zagrebu i u područnim jedinicama«. I upravo tim objašnjenjem iz DSZ-a daju na znanje kako je postupak popisa stanovništva samo opravdanje za, izgleda, potrebnu zamjenu dotrajalog namještaja. No, nerazumljivo je zbog čega državna statistika ne može jasno i otvoreno objasniti razloge nabave novog namještaja i zbog čega krije koliko novaca namjerava u obnovu ureda utrošiti.


Postupak nabave uredskog namještaja vjerojatno ne bi privukao pažnju da DZS ne objašnjava kako im je potreban za popis stanovništva. A on se obavlja na terenu, pa je iluzorno očekivati da će popisivači, tih 400 radnika na određeno vrijeme, osim papira i olovke pod rukom nositi stolove i stolice i tako opremljeni zvoniti građanima na vrata.