Banski dvori ne vide o čemu bi razgovarali s predsjednicom

Zatvorena vrata: Vlada će Kolindu Grabar – Kitarović jednostavno – ignorirati

Dražen Ciglenečki

Ne namjeravamo ulaziti u sukobe s Kolindom Grabar-Kitarović i obraćati joj se grubim riječima, ali na ovo nećemo pristati. Iako bi bilo možda i interesantno čuti što bi nam ona rekla o ekonomiji i koje bismo to mjere trebali primijeniti, rekao nam je jučer visoki Vladin dužnosnik



ZAGREB  Predsjednik Republike inzistirao je da se zbog ekonomske krize održi sjednica Vlade na kojoj bi se, uz njegovo prisustvo, raspravljalo samo o tome. Jednom je i ustvrdio da je predsjednik Vlade prihvatio njegovu inicijativu. No, premijer je to negirao i uzvraćao da za takvom sjednicom nema potrebe, jer »Vlada kontinuirano donosi mjere u prilog standarda građana i hrvatskoga gospodarstva«.


Događalo se to u Hrvatskoj, u veljači 2009. godine, predsjednik je bio Stjepan Mesić, a premijer Ivo Sanader. U Vladi je tada sjedio i današnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Naposljetku je krajem ožujka 2009. Sanader na jednu sjednicu svojeg kabineta doista pozvao Mesića i razgovaralo se o hrvatskom posrnulom gospodarstvu. No, predsjednik Republike nije bio pretjerano oštar, nije imao ozbiljnijih primjedbi na predloženi rebalans državnog proračuna, a između njega i Sanadera tek je malo zaiskrilo oko Pelješkog mosta, s čijom se izgradnjom predsjednik, zbog visoke cijene, nije slagao.


Zabavno razdoblje


To je bila sjednica Vlade kakvu će nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, obećavala je u kampanji, tražiti od aktualnog premijera Zorana Milanovića. Podršku joj pruža Karamarko, koji već dulje od godinu dana dana zahtijeva da predsjednik sazove vladinu sjednicu o gospodarstvu. HDZ-ova predsjednička kandidatkinja u svoj je program uvrstila još četiri tematske sjednice Vlade, o socijalnom stanju u državi, nacionalnoj sigurnosti, državnim institucijama i međunarodnom položaju Hrvatske. U HDZ-u sada vjeruju da će kao predsjednica ona realizirati predizborna obećanja i Milanovića na dnevnoj bazi bombardirati zahtjevima za sjednice Vlade na kojima bi predsjednica Republike vodila glavnu riječ i tako svojoj stranci olakšavala put prema pobjedi na parlamentarnim izborima. Praktično nema HDZ-ovog dužnosnika koji je u izbornoj noći dao izjavu, a da nije spomenuo da će ubuduće Vlada biti odgovorna predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Neki u HDZ-u očekuju i da će njihova predsjednica uspjeti isprovocirati prijevremene izbore za Sabor. Ako Kolinda Grabar-Kitarović neće odustati od ideje o sjednicama Vlade, pred Hrvatskom je uistinu zanimljivo, čak zabavno razdoblje u odnosima između Banskih dvora i Ureda predsjednika.





I Ivo Josipović je 2010. nakon izborne pobjede, a prije predsjedničke prisege govorio da će češće predlagati tematske sjednice Vlade. Mesić mu je objašnjavao da je i on dosta puta pokušao inicirati takve sjednice, ali ih je »druga strana odgađala«. »Predsjednik ne može sazvati sjednicu, samo predložiti, a ja sam to često činio«, konstatirao je Mesić. Nije poznato da je Josipović predložio makar jednu sjednicu, a premijerka Jadranka Kosor pozvala ga je kad je Vlada u travnju 2011. na dnevnom redu imala hašku presudu protiv Gotovine.



Nedjeljna izborna pobjednica poziva se na ustavni članak 102., u kojem se navodi da »predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja«. Dodaje se još samo da predsjednik može nazočiti toj sjednici i sudjelovati u raspravi. To je sve što propisi kažu o ovoj opciji koja je predsjedniku na raspolaganju. Ne postoji procedura prema kojoj bi se takva sjednica sazivala i sastavljao dnevni red. Ostavljeno je to eventualnom dogovoru predsjednika i premijera. A Milanović je već u nedjelju navečer otklonio mogućnost da bi poslušao Kolindu Grabar-Kitarović i njoj na sjednicama Vlade izravno podnosio račune. Govorio je slično Sanaderu prije šest godina, ističući da Vlada normalno zasjeda svaki tjedan i »kreira i izbacuje niz akata«.


Bez grubih riječi


– Kada i ako stigne prijedlog predsjednice za posebnu sjednicu Vlade, mi ćemo ga jednostavno ignorirati. Ne namjeravamo ulaziti u sukobe s Kolindom Grabar-Kitarović i obraćati joj se grubim riječima, ali na ovo nećemo pristati. Iako bi bilo možda i interesantno čuti što bi nam ona rekla o ekonomiji i koje bismo to mjere trebali primijeniti, rekao nam je jučer visoki Vladin dužnosnik. U Banskim dvorima smatraju da predsjednik i Vlada gotovo i nemaju o čemu razgovarati, jer jako je malo stvari oko kojih je nužna njihova suradnja.



Stjepan Mesić bio je na još nekoliko sjednica Vlade, osim na onoj u ožujku 2009. Nekadašnji premijer Ivica Račan pozvao ga je u siječnju 2001. na sjednicu u povodu prve godišnjice njegove vlade. »Vladini rezultati nisu spektakularni, no nije to bila ni startna osnova«, izjavio je Mesić tom prilikom. Sanader ga je, pak, pozvao i na sjednicu ubrzo nakon hvatanja generala Ante Gotovine, u prosincu 2005., kad je Vlada raspravljala o obvezama Hrvatske tijekom procesa pristupanja EU-u. »Na području gospodarstva, unatoč želji pojedinaca da stvari prikažu u ružičastom svjetlu, nema mjesta za zadovoljstvo, a pogotovo ne samozadovoljstvo«, upozorio je Mesić Vladu u kojoj je bila i Kolinda Grabar-Kitarović. Sanader je na Dan državnosti 2007. organizirao svečanu sjednicu Vlade na koju je pozvao Mesića i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa.



Naravno, uvijek je i otvorena mogućnost da Kolinda Grabar-Kitarović »zaboravi« da je najavljivala da će raditi stalan pritisak na Vladu. No, u tom bi slučaju razočarala HDZ-ovce. Ali, ako ustraje obećanjima iz kampanje, na dolazi u opasnost da je se u javnosti percipira kao izrazito stranački obojenu predsjednicu.