Nerad agencije

Zatražena smjena šefova HERA-e: Kad se zbroje sva kašnjenja s aktima – kasne čak 36 godina!

Bojana Mrvoš Pavić

Postupak je pokrenut jer je ustanovljeno da je HERA od 2013. godine u zakonskom roku donijela samo dva potrebna akta, tarifne metodologije, dok je s većinom ostalih akata znatno kasnila ili još uvijek kasni



ZAGREB  Ministarstvo gospodarstva je uoči pada Vlade i raspuštanja Sabora, kako doznajemo, pokrenulo upravni postupak protiv čelnih ljudi Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), točnije postupak smjene njenog Upravnog vijeća na čelu kojeg se nalazi Tomislav Jureković.


Postupak je pokrenut jer je ustanovljeno da je HERA od 2013. godine u zakonskom roku donijela samo dva potrebna akta, tarifne metodologije, dok je s većinom ostalih akata znatno kasnila ili još uvijek kasni. Kad se zbroje svi mjeseci, odnosno godine kašnjenja u donošenju svakog pojedinog akta, HERA je u kašnjenju čak 36 godina! 


Plus od 9 milijuna


Kako kaže financijsko izvješće HERA-e za 2013. godinu, jedino dostupno na njihovim stranicama, prihodi HERA-e, koja se financira iz naknada subjekata na tržištu, u toj su godini bili gotovo 30 milijuna kuna, odnosno skoro devet milijuna kuna veći od rashoda, koliko je agencija, dakle, bila u plusu. Na plaće 64 zaposlenih je u toj godini potrošeno 11,6 milijuna kuna, što znači oko 15 tisuća kuna mjesečno po radniku.




Potrebne propise, zaključilo je, međutim, Ministarstvo gospodarstva, HERA nije donosila ni približno u zakonskom roku. Jedan od propisa koji, na primjer, još uvijek nije donesen jest metodologija utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za prihvat i otpremu ukapljenog prirodnog plina, osnovni preduvjet za postojanje LNG terminala na Krku. Bez te metodologije terminala ne može biti. S nekim aktima kasnila je i po dvije i pol godine, primjerice s donošenjem metodologije za određivanje tarifnih stavki u distribuciji i prijenosu električne energije. S donošenjem Općih uvjeta za korištenje mreže i opksrbu električnom energijom kasnila je 23 mjeseca, dok je tržište njena pravila o promjeni opskrbljivača električnom energijom, na primjer, čekalo 21 mjesec dulje nego što je trebalo. Mrežna pravila plinskog distribucijskog sustava zakasnila su pak gotovo godinu i pol dana, a takvih je, zakašnjelih ili nedovršenih akata, još puno.


Uočeni propusti


U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju da su zatražili dostavu podataka i izvješća o provedbi i ispunjavanju obveza HERA-e »uslijed uočenih propusta u donošenju podzakonskih akata sukladno propisima koji uređuju područje energetike«. Mogu, kako navode, Saboru predložiti razrješenje Upravnog vijeća HERA-e na temelju Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti ako ono uzastopno i višekratno ne donosi odluke iz djelokruga svojih ovlasti, no tehnička vlada, kako zaključuju, nema ovlasti da predlaže kadrovske promjene. To znači da upravno vijeće HERA-e i dalje ostaje na svojoj dužnosti do okončanja novih izbora u rujnu, a što će se nakon toga događati, odnosno hoće li novi postav Ministarstva gospodarstva nastaviti s postupkom smjene upravnog vijeća, tek će se vidjeti.