Odluka je pala

Zastupnici nacionalnih manjina podržat će HDZ-ov prijedlog opoziva Tihomira Oreškovića

Hina

Šandor Juhas / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Šandor Juhas / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Na pitanje jesu li spremni kao mandatara podržati Zdravka Marića uzvratio je da će nacionalne manjine ići u smjeru da budu jamac stabilnosti Vlade, ali to ne znači da su skloni surađivati s Domoljubnom koalicijom

ZAGREB Klub zastupnika nacionalnih manjina jednoglasno je u utorak odlučio podržati HDZ-ov prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića, potvrio je u srijedu zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas.Sjednica Kluba koji okuplja pet manjinskih zastupnika bila je najavljena za srijedu, no našli su se večer ranije, a Juhas je novinarima u Saboru objasnio kako se »vremena mijenjaju«.

»Vremena se mijenjaju, mi smo se jučer našli i dogovorili smo se, imamo jedinstven stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina, koliko nas je ostalo u klubu, i dogovorili smo se što ćemo i kako dalje. Izglasat ćemo nepovjerenje premijeru Oreškoviću. To će biti prvi potez, prvi korak, a onda ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati i onda ćemo dalje razgovarati«, rekao je Juhas.


Na pitanje jesu li spremni kao mandatara podržati Zdravka Marića uzvratio je da će nacionalne manjine ići u smjeru da budu jamac stabilnosti Vlade, ali to ne znači da su skloni surađivati s Domoljubnom koalicijom.


»Mi smo mišljenja, i ja osobno, da nacionalne manjine trebaju biti garant nekakve stabilnosti postojeće Vlade. To ne znači da trebamo formirati tu Vladu, nego da trebamo biti stabilizirajući faktor nečega što se formiralo«, rekao je.




Upitan što će manjinski zastupnici učiniti ako njihov glas bude presudan u odluci o formiranju nove Vlade ili novim izborima odgovorio je: »Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati. Razgovarali smo o tome da treba poslušati glas javnog mnijenja, koje je apsolutno većinom za nove izbore«.


Najavljenu ostavku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade Juhas nije želio komentirati. »Mislim da se dosta često loptica prebacuje na nas, predstavnike nacionalnih manjina. To su problemi velikih stranaka, to je problem HDZ-a, Mosta i ne bismo se u to puno petljali«, rekao je.


Na pitanje što osobno misli o Mariću kao mandataru, odgovorio je kako je malo država koje istodobno imaju i premijera i mandatara za sastavljanje nove vlade iz iste političke grupacije. »Pustimo i pričekajmo da vidimo kako će se to sve odvijati«, kazao je Juhas.