Previranja

Zastupnici HDZ-a ruše svog predsjednika Skupštine u Zagrebačkoj županiji

Hina

Mikuljan je blizak Davoru Božinoviću

Mikuljan je blizak Davoru Božinoviću



Zastupnici HDZ-a u Skupštini Zagrebačke županije, potpomognuti koalicijskim partnerima, u utorak bi trebali smijeniti svog, HDZ-ova, predsjednika Skupštine Damira Mikuljana, piše u ponedjeljak Večernji list.


Više od trećine zastupnika zatražilo je sazivanje sjednice pošto je Mikuljan jedno vrijeme izbjegavao sazvati sjednicu svjestan svoje smjene. Na dnevnom redu Skupštine i službeno je točka o Mikuljanovu razrješenju, navodi dnevnik.


Za novog predsjednika Skupštine predložen je Mato Čičak, glavni tajnik HDZ-a Zagrebačke županije i načelnik Općine Rugvica. Čičak je Večernjem listu potvrdio da je predložen za novog šefa županijskog parlamenta.




»Bude li 26 ruku za mene, bit ću novi predsjednik Skupštine«, kratko je komentirao Čičak.


Mikuljanova smjena posljedica je previranja i zaraćenih frakcija u županijskom HDZ-u pošto je Mikuljan, prema informacijama Večernjeg lista, poveo frontu protiv Dražena Barišića, šefa te županijske organizacije, u namjeri da ga sruši s te funkcije.


Kako ta operacija nije uspjela, naposljetku će biti smijenjen Mikuljan, koji slovi za čovjeka bliskog ministru Davoru Božinoviću, jednom od najbližih suradnika premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.


Mikuljana od smjene nije uspio spasiti ni sam Plenković kod kojeg je Mikuljan zajedno s Barišićem i Čičkom nedavno bio na sastanku, baš uoči sjednice županijskog HDZ-a na kojoj je bila donesena politička odluka o njegovoj smjeni.


Na tom su sastanku Barišić i Čičak Mikuljana optužili da solira. Naknadno je održan još jedan sastanak. Međutim, kako se u međuvremenu u HDZ-u otvorila afera s osmero izbačenih HDZ-ovaca zbog poruka u WhatsApp i Viber grupama, Mikuljan se sada našao u vrlo zanimljivoj situaciji. On je, naime, i predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a.


Upravo bi se Visokom časnom sudu trebala žaliti izbačena osmorka, za koju, zapravo, više nije ni jasno jesu li izbačeni iz stranke jer je Željka Žokalj, predsjednica zagrebačkog Časnog suda, odbila napisati odluku o njihovu izbacivanju, a članica tog suda Zdravka Ramljak podnijela je ostavku, donosi Večernji list.