Dvostruki kriteriji

Zašto su Huanitu stavili lisičine, a Smiljani ne? Evo kako se opravdavaju u policiji

Portal Novilist.hr

Foto Denis Lovrović, Goran Kovačić/Pixsell

Foto Denis Lovrović, Goran Kovačić/Pixsell

Luksetićev odvjetnik Vladimir Gredelj ne razumije ni dan danas zašto su Huanitu stavili lisice. ”Pa on je gospodin za mnoge u ovoj zemlji”



RIJEKA Zašto je Smiljana Srnec, optužena za teško ubojstvo, bila privedena bez lisica, a Huanito Luksetić, koji je uzgajao marihuanu, priveden s vezanim rukama?


Nakon što su se društvene mreže užarile zbog fotografija na kojima je Smiljana Srnec, optužena za ubojstvo sestre u Međimurju, privedena bez lisica, a Huanito Luksetić zbog uzgajanja marihuane priveden je s vezanim rukama, postavilo se pitanje zašto je tome tako.


Prema Zakonu o policijskim postupcima i ovlastima i Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika, piše Dnevnik.hr, policajci na terenu donese sigurnosnu procjenu te odlučuju hoće li se osoba vezati ili neće.




”U slučaju privođenja Smiljane Srnec u zgradu Županijskog suda u Varaždinu, međimurski policajci odlučili su da nema potrebe upotrijebiti sredstva za vezivanje jer navedena osoba niti u jednom trenutku nije iskazivala namjeru otpora, napada, bijega, samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe”, rekao je za Dnevnik.hr glasnogovornik PU međimurske Nenad Risek.


Dodao je da odluka o vezivanju nema nikakve veze s vrstom kaznenog djela, već isključivo o ponašanju osobe koja se privodi.


”Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske primijenili su policijsku ovlast privođenja prema svim pravilima, odnosno sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (opisano u čl. 85.) i Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika (opisano u čl. 3.)”, odgovorili su iz Primorsko-goranske policije za Dnevnik.hr na pitanje zašto su prilikom privođenja Luksetića 2014. godine koristili sredstva prisile, tj. lisice.


Luksetićev odvjetnik Vladimir Gredelj ne razumije ni dan danas zašto su Huanitu stavili lisice.


”Pa on je gospodin za mnoge u ovoj zemlji”, kaže Gredelj.


Prema njegovim riječima u Huanitovu slučaju je ”stražar koji radi u zatvoru tako tad odlučio. Bez ikakva razloga”, zaključio je odvjetnik.