U potrazi za odgovorom

Zašto ministar Orepić šuti o izvanredno i iznimno promaknutim policijskim službenicima

P. N.

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ



Sindikat policijskih službenika uputio je 24. 1. 2017. godine dopis ministru Orepiću kojim je tražio podatke o IZVANREDNO i IZNIMNO promaknutim policijskim službenicima i to s vrilo visokim policijskim zvanjima i od kojeg do danas nije dobio odgovor, iako je odavno protekao zakonski rok, stoga su uputili ponovni dopis u kojem stoji:


  


 


“Poštovani ministre, gospodine Orepić,




Sindikat policijskih službenika uputio Vam je dopis, broj i datum iz veze, kojim smo tražili dostavu podataka o izvanredno i iznimno promaknutim policijskim službenicima koji su od dana primjene Uredbe o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja do 24. 1. 2017. godine promaknuti u policijska zvanja: glavni policijski savjetnik, policijski savjetnik, glavni policijski inspektor i samostalni policijski inspektor.


Naime, navedeni podaci nemaju oznaku tajnosti i nejasno nam je zašto do sada nisu bili javni i transparentni, stoga uz navedena imena i prezimena policijskih službenika zahtijevamo dostavu podatka o danu njenog donošenja i razlogu promaknuća, budući da se od primjene ove Uredbe do danas, po našim saznanjima, često zlorabio navedeni institut promaknuća da bi se određenim pojedincima omogućilo ispunjavanje kriterija za prijavu na natječaj za rukovodeće radno mjesto. Intencija navedenog instituta je da on bude izniman i izvanredan, a činjenica da ga donosi ministar pokazuje da se radi o vrlo odgovornoj i ozbiljnoj odluci. Stoga mi kao sindikat dijelimo mišljenje mnogih naših kolega koji nemaju vjere u pošteno i transparentno dodjeljivanje navedenih promaknuća, a sada nakon našeg traženja i Vašeg odugovlačenja s odgovorom, doista i sumnjamo da su se odluke ministra donosile pravično i pošteno pa time i nisu transparentne iz razloga mnogobrojnih informacija i spominjanja određenih imena iz samog vrha Ravnateljstva policije i Ministarstva u Sjedištu.


Obzirom da smo tražili podatke za samo četiri najviša policijska zvanja malo je nestvarno da nadležna služba do sada nije uspjela prikupiti i dostaviti nam tražene podatke, iako je proteklo dvostruko više vremena nego što je zakonski rok, što sada već na određeni način potvrđuje našu sumnju da se navedeni institut izvanrednog i iznimnog promaknuća u sustavu svih ovih godina zlouporabio i da netko od odgovornih osoba namjerno ignorira upit i dostavu podataka sindikatu, pa vjerujemo da će i hrvatsku javnost zanimati tko je ta osoba i zašto to čini, jer samim promaknućem, osim što se pogoduje određenim osobama, ujedno se i povećava izdatak za plaću i time dodatno opterećuje državni proračun, dok se pak na policijskim službenicima s najnižim policijskim zvanjima koji neposredno provode policijske poslove itekako štedi.


Stoga ovom prilikom požurujemo Vaš odgovor, a o nepoštivanju rokova i uskrati podataka obavještavamo Povjerenicu za informiranje kako bi iz svoje nadležnosti pokrenula postupak i kaznila odgovornu osobu. I dalje ustrajemo u traženju navedenih podataka jer su javni interes i zahtijevamo da nam se dostave pismenim putem, pozivom na broj gornji, u zakonskom roku”, navodi se u dopisu kojeg potpisuje Mario Puškarić.