Zamjerke

Zašto je stranka Dalije Orešković osnovana u tajnovitim okolnostima? ‘Očekivala sam to pitanje’

Dražen Ciglenečki

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ako netko svoju političku opciju temelji na borbi za transparentnost političkog sustava, onda mi baš nije simpatično kad osnuje stranku uz toliku netransparentnost, ističe Peđa Grbin (SDP)



ZAGREB Dalija Orešković u subotu je osnovala stranku Start, pa će agencije za istraživanje javnog mišljenja sada početi mjeriti rejting i te opcije. S interesom prve anketne postotke Starta očekuju i u drugim strankama.


– Sve nas koji sudjelujemo u hrvatskom političkom životu zanima kako će u prvoj anketi kotirati Start – rekao nam je jučer potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. Razumljivo je to jer bi Start dodatno mogao smanjiti ionako mršavu podršku SDP-u. Ali, Grbin upozorava i na činjenicu da je osnivačka skupština Starta održana u pomalo tajnovitim okolnostima, bez prisustva medija. Tek je na Facebooku objavljeno da je Hrvatska dobila novu stranku, ali bez navođenja detalja. Sutradan, u nedjelju, Dalija Orešković izašla je pred novinare u Širokoj Kuli i, između ostalog, najavila da će se Start natjecati na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije.


Šturo priopćenje


– Daliji Orešković zaista želim sve najbolje u radu. Ali, ako netko svoju političku opciju temelji na borbi za transparentnost političkog sustava, onda mi baš nije simpatično kad osnuje stranku uz toliku netransparentnost. Mediji i građani nisu čak znali ni kad će se ona održati, a onda ni tko je izabran u vodstvo stranke. Osim tog šturog priopćenja na Facebooku, nismo zapravo dobili nikakvu drugu informaciju o toj skupštini – ističe Grbin.




Dalija Orešković nije iznenađena primjedbama koje iznosi potpredsjednik SDP-a.


– Moram priznati da sam mislila da će mi prvo pitanje biti postavljeno upravo na tom tragu – rekla nam je predsjednica Starta. Ona otkriva da postoje dva razloga zašto je osnivačka skupština njezine stranke bila tako low profile. Jedan je politički, a drugi čisto financijske prirode.


– Htjeli smo na ovaj način poslati poruku da smo drukčiji, da osnivanje stranke nije nikakav spektakularan događaj. Političku stranku shvaćam tek kao administrativni servis, instrument. Nije u subotu bio veliki politički prasak. Ono što želimo je tu stranku sada upotrijebiti kao sredstvo za stvaranje mobilizacijskog pokreta, a ne da se bavimo unutarstranačkim stvarima o kojima će mediji izvještavati. Naglasak je, dakle, na političkom sadržaju, a ne na formi – objašnjava Dalija Orešković.


Nadalje, kaže, ta je skupština bila skromna jer za više od toga nije ni imala novca.


– Sve što sam radila posljednjih mjeseci, sama sam financirala, pa i osnivačku skupštinu. Nisam tražila sponzore i time preuzimala obveze preme nekome. U takvim sam se uvjetima ponašala u skladu s geslom – prostri se koliko se možeš pokriti. Zato stranku nismo osnovali u hotelu uz catering, nego u prostoru koji sam pronašla u blizini stana u kojem živim, napominje Dalija Orešković. Demantira da je skupština bila tajna, jer »svi pozvani znali su gdje i kada moraju doći«. Ona je izabrana za predsjednicu, a u Predsjedništvo su još ušli Duje Prkut, Tonći Talaja, Nicole Kwiatkowski, Stjepan Perko, Marina Pavković i Branka Lukačević Gregić, koja je s Dalijom Orešković bila i u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


Sporan broj ljudi


Na Facebooku je objavljeno nekoliko fotografija s osnivačke skupštine. Omanja prostorija bila je puna ljudi, ali se čini da ih nije bilo 100. Zakon propisuje da političku stranku može osnovati najmanje 100 punoljetnih hrvatskih državljana, ali se ne precizira da ih toliko mora biti na osnivačkoj skupštini.


Međutim, postoji rješenje Ministarstva uprave iz 2005. kojim je odbijena registracija Komunističke partije Hrvatske jer nisu uspjeli dokazati da ih je na osnivačkoj skupštini bilo barem 100. Prije nekoliko mjeseci je bivši osječko-slavonski župan Vladimir Šišljagić utemeljio stranku i Ministarstvu uprave poslao popis s imenima 138 osnivača.


No, Branimir Glavaš ga je kazneno prijavio tvrdeći da na skupštini stranke SNAGA Slavonije i Baranje nije bilo 100 ljudi i nakon toga je Ministarstvo obustavilo postupak registracije dok DORH ne završi istragu. Dalija Orešković ne boji se da bi se to moglo dogoditi i Startu.


– Nemam problema s tim da se sve ispita. Bilo nas je 134 i svi su, ako je to potrebno, spremni svjedočiti da su bili na skupštini, koju smo i snimali – zaključuje Dalija Orešković.