Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Tvrde da smo preslikali model, ali...

Zašto iz strukovnih škola mičemo društvene predmete? Zemlje od kojih smo "preslikali" model to nisu učinile

Ilustracija Vedran Karuza
Ilustracija Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2018. u 8:03 2018-09-29T08:03:15+02:00

U njemačkoj pokrajini Baden-Wuertenberg, na primjer, buduće frizerke obavezno slušaju predmete sociologija i gospodarstvo, a kuhari u Austriji kao obavezan predmet imaju političko obrazovanje, dok bi u Hrvatskoj takvi predmeti trebali biti – izborni 

ZAGREB Njemački i austrijski model dualnog obrazovanja na koji se pozivaju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u svom općeobrazovnom dijelu ne uključuju samo matematičku, jezičnu i digitalnu pismenost. Polaznici dualnog strukovnog obrazovanja, koje nekad traje i kraće od tri godine, nemaju doduše povijest ili biologiju, ali slušaju predmete poput sociologije, političkog obrazovanja ili gospodarstva.

U Njemačkoj Okvirni nastavni plan definira sadržaj nastave u strukovnim školama kao zakonski propisani minimum, a škole, ovisno o saveznoj državi, propisuju dodatne obavezne predmete. Tako, na primjer, u Bavarskoj postoji vjeronauk kao obvezni predmet, a u drugoj saveznoj državi etika. Od ostalih dodatnih predmeta, koji su obvezni za učenike, to su najčešće njemački, strani jezik, matematika ili politika i gospodarstvo. U nekoliko škola u tim državama provjerili smo što sve slušaju tamošnji polaznici dualnog obrazovanja. U njemačkoj pokrajini Baden-Wuertenberg, na primjer, buduće frizerke obavezno slušaju predmete sociologija i gospodarstvo, a kuhari u Austriji kao obavezan predmet imaju političko obrazovanje. U hrvatskom pilot-projektu dualnog obrazovanja takvi predmeti spadaju u domenu izbornih i ovise o tome hoće li ih škola uopće organizirati.

Korigirani modeli 

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja priznaju da su u modele kojima su se vodili u kreiranju hrvatskog dualnog obrazovanja unijeli određene korekcije, koje se očito odnose i na izbor općeobrazovnih predmeta.

– Hrvatski model dualnog obrazovanja utemeljen je na primjerima najbolje prakse Njemačke, Austrije i Švicarske, uz istovremeno zadržavanje tradicionalno najboljih elemenata vlastitoga strukovnog obrazovanja. Nikada nije izražena namjera preslikavanja tuđih obrazovnih sustava, već isključivo prilagođavanje najboljih primjera hrvatskim uvjetima i tradiciji, a kako bi se odgovorilo na potrebe hrvatskoga društva i tržišta rada, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U izradu standarda zanimanja, dodaju, uključeni su poslodavci, koji su se jasno odredili o kompetencijama koje radnici moraju imati da bi mogli samostalno i odgovorno obavljati poslove.

– Njima su pridodane temeljne kompetencije koje im omogućavaju da se učenici izgrade u uspješne i zadovoljne mlade ljude, zaključuju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Kritike ministrici 

Zbog ukidanja biologije, geografije i povijesti učenicima u strukovnim školama ministricu Blaženku Divjak kritizirala je GOOD Inicijativa, predbacujući joj da nepromišljenim i brzopletim odlukama šteti djeci.

– Izuzimanjem ionako malo društveno-humanističkih predmeta iz strukovnog obrazovanja, učenicima i učenicima se uskraćuju vrijedna opća znanja, smanjuje mogućnost napredovanja i obrazovanja u budućnosti te ih se zatvara u uske ćelije. Istraživanja pokazuju da učenici strukovnih škola u Hrvatskoj imaju najnižu razinu kompetencija i to osobito u društvenom području, imaju slabiju razvijenost građanske i društvene kompetencije, kako u području znanja, tako i u području demokratskih stavova i vrijednosti . Predviđene promjene u strukovnom obrazovanju ne ostavljaju prostor da se učenici pripreme za svoju građansku ulogu, a doprinose i slabijem razumijevanju među mladima i temelj su za kasnije veće nesuglasice u društvu – poručuju iz GOOD inicijative gdje u tome vide potcjenjivanje mladih ljudi koje Škola za život, kažu, priprema za život u siromaštvu i društvenoj isključenosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.