Hrvatski savez udruga stanara

Zaštićeni najmoprimci upozoravaju državu: ‘Ako prođu izmjene zakona, slijede tužbe za ljudska prava’

Bojana Mrvoš Pavić

Nepravda se ne može ispravljati preko leđa građana, koji za ovo nisu krivi, poručili su najmoprimci / Snimio Denis LOVROVIĆ

Nepravda se ne može ispravljati preko leđa građana, koji za ovo nisu krivi, poručili su najmoprimci / Snimio Denis LOVROVIĆ



ZAGREB Konferencija za novinare Hrvatskog saveza udruga stanara okupila je  pedesetak zaštićenih najmoprimaca koji od države traže da povuče izmjene Zakona o najmu kojima se predviđa postupno povećanje zajamčene najamnine kroz idućih pet godina, a zatim njihovo iseljenje iz stanova ako stan ne otkupe od vlasnika, ili ne nastave plaćati tržišnu najamninu.


Zaštićeni najmoprimci poručili su da je riječ, u najvećem broju, o umirovljenicima s malim primanjima, kojima niti jedna banka za pet godina neće dati kredit za otkup stana niti bi kredit mogli otplaćivati, a novaca nemaju ni za tržišne najamnine, zbog čega će na ulici završiti desetak tisuća ljudi.


Zbog postupnog povećanja najamnine mnogi će od njih, kazala je glumica Barbara Nola, i sama zaštićeni najmoprimac, već kroz dvije godine postati socijalni slučajevi.




»Nepravda se ne može ispravljati preko leđa građana, koji za ovo nisu krivi«, poručili su najmoprimci, koji od države – jer je država vlasnicima i oduzimala stanove u kojima oni žive – traže da podmetne svoja leđa te vlasnike obešteti, a njima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima, ili pak da obešteti njih kao najmoprimce.


Država je, zaključuju, od otkupa društvenih stanova zaradila 2,5 milijardi kuna, i samo bi dio tog novca bio dovoljan da se obešteti vlasnike stanova.


»U slučaju da ovaj zakon prođe, može se očekivati velik broj tužbi – prvo ustavnih, a nakon toga tužbi Europskom sudu za ljudska prava zbog povreda prava na dom. Riječ je o ljudima koji generacijama žive u tim nekretninama, i siguran sam da će sudovi to cijeniti kao pravo na dom, koje mora ograničiti pravo na vlasništvo«, kazao je odvjetnik Marko Fak, postavljajući pitanje zbog čega se zakonom uopće bavi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, s kojim ovo pitanje nema veze nego je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.


Kako je dodao, Vlada HDZ-a i HNS-a se odlučila za deložaciju.