Mema dvotrećinske većine

Započelo glasovanje u Saboru, a onda opet zapelo na ustavnim sucima

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Moj je dojam bio da smo se sve dogovorili no ovdje ne vidim, osim kolege Bauka, ostale zastupnike SDP-a. Za donošenje odluke sudaca Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina pa molim kolegu Bauka da, ako može, kaže koji je stav Kluba SDP-a kako bismo mogli nastaviti glasovanje ili odložiti to za idući tjedan, rekao je Jandroković



ZAGREB Sabor je u petak oko 13 sati započeo glasovanje o raspravljenim točkama, a nakon što je ustvrdio da u sabornici nema potrebne dvotrećinske većine za izglasavanje ustavnih sudaca predsjednik Sabora Gordan Jandroković po drugi je puta danas glasovanje prekinuo i nastavak najavio za 15 minuta.


»Prije plenarne sjednice održan je sastanak predsjednika i predstavnika klubova zastupnika iz redova vladajuće većine i oporbe i razgovarali smo o izboru tri člana Ustavnog suda i osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Moj je dojam bio da smo se sve dogovorili no ovdje ne vidim, osim kolege Bauka, ostale zastupnike SDP-a. Za donošenje odluke sudaca Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina pa molim kolegu Bauka da, ako može, kaže koji je stav Kluba SDP-a kako bismo mogli nastaviti glasovanje ili odložiti to za idući tjedan«, rekao je Jandroković.


SDP-ov Arsen Bauk uzvratio mu je kako »nema razloga da se ne nastavi glasovanje«.




»S obzirom da ste rekli da ćete one točke za koje nije potrebna dvotrećinska većina izglasovati i u tom smislu ja sam tu da obrazlažim amandman predlagatelja na prijedlog odluke o istražnom povjerenstvu za Agrokor i nakon toga možemo glasovati o ustavnim sucima«, rekao je Bauk.


Jandroković je tada ustvrdio kako će napraviti stanku. »Obavit ćemo još jedan krug konzultacija jer ovo je sad malo previše od vaše strane. Vrlo fer i korektno smo obavili razgovore. Odgovornost u ovom trenutku i za izbor ustavnih sudaca, ali i za izbor članova povjerenstva za Agrokor, je na SDP-u«, rekao je Jandroković.


Nakon toga stanku su zatražili SDP, Most, HNS, HDZ.