Afera WhatsApp

Zapisnik sjednice otkriva: O izbacivanju HDZ-ovaca nije glasovao gotovo nitko iz vrha stranke?!

Dražen Ciglenečki

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Među nedostupnima su bili i premijer Andrej Plenković, koji je nekako u to vrijeme nazočio svečanom skupu povodom Dana općine Jalžabet, kao i više njegovih ministara, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Damir Krstičević, Milan Kujundžić i Marko Pavić



ZAGREB – Na telefonskoj sjednici zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a održanoj 14. studenog, 60 članova tog tijela glasovalo je za to da se pokrene stegovni postupak protiv Mire Borasa, Anite Prke Đurašić, Ante Šimunovića, Vedrana Černyja, Ante Jelčića,Vlade Kolaka, Božo Medića i Krasnodara Raguža.


Piše to u zapisniku te sjednice do kojeg smo napokon uspjeli doći. Iz Gradskog odbora su 15. studenog priopćili da su, na prijedlog Predsjedništva, donijeli odluku o stegovnom postupku protiv ove osmorke, zbog govora mržnje na društvenim mrežama, ali nisu otkrili rezultat telefonskog izjašnjavanja.


Niti iz zapisnika se ne može doznati kako je tko glasovao, ali su u njemu barem zbirni podaci. Dakle, 60 članova Gradskog odbora složilo se da se njihove spomenute kolege pošalje pred Časni sud, nitko se nije tome protivio, troje HDZ-ovaca bilo je suzdržano, a isto ih toliko nije željelo participirati u glasovanju.


Diferencijacija članstva




Nedostupan je tog četvrtka navečer, između 18 i 30 i 19 i 45 sati, bio 21 član Gradskog odbora, toliko ih se, od ukupno 87, nije moglo ili nije htjelo javiti na telefonski poziv kako bi se očitovali o prijedlogu Predsjedništvu na čelu s Andrijom Mikulićem.


Među nedostupnima su bili i premijer Andrej Plenković, koji je nekako u to vrijeme nazočio svečanom skupu povodom Dana općine Jalžabet, kao i više njegovih ministara, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Damir Krstičević, Milan Kujundžić i Marko Pavić. Navedeni, znači, formalno ne snose »odgovornost« za to što je osmero HDZ-ovaca izbačeno iz stranke. Jednako vrijedi za još nekoliko poznatih članova HDZ-a; zamjenika predsjednika Milijana Brkića, člana Predsjedništva na nacionalnoj razini Domagoja Ivana Miloševića, saborskog zastupnika Miru Kovača te za dvojicu zastupnika u Europskom parlametu Karla Resslera i Tomislava Sokola, koji također nisu sudjelovali u telefonskoj sjednici Gradskog odbora.


Ali, troje Plenkovićevih ministara, Gordan Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek i Tomo Medved, bilo je dostupno, s tim da ne znamo kako su se izjasnili. Posebno je tu zanimljiv ministar hrvatskih branitelja Medved, budući da je predsjednica Časnog suda Željka Žokalj, koja je odbila suditi osmorki, njegova glavna savjetnica. Među članovima Gradskog odbora koji su se 14. studeneg navečer javili na telefonski poziv iz njegovog sjedišta u Gundulićevoj ulici bili su i, primjerice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, i zastupnik Miroslav Tuđman. Za Jandrokovića se može prepotstaviti da je podržao stegovni postupak protiv članova Viber grupe »Zna se HDZ«, jer je tih dana vrlo oštro govorio o navodnom širenju mržnje, pozivanju na nasilje i agitaciji za predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru u okviru te grupe.


Ne predaju se


Inače, u priopćenju Gradskog odbora najavljeno je da će Časni sud pisanu odluku o isključenju osmero članova, u paketu i bez da im se omogućilo iznošenje obrane, otpremiti u roku osam dana, a to znači da je ona već morala krenuti prema njihovim adresama. No, upitno je, s obzirom da predsjednica Željka Žokalj, po svemu sudeći, nije željela potpisati tu odluku, što će to i kada oni dobiti. Tim više što je članica Časnog suda Zdravka Ramljak podnijela ostavku. U HDZ-ovim kuluarima priča se da je Zdravka Ramljak, djelatnica zagrebačkog Holdinga, bila čak pod pritiskom članova obitelji, koji su od nje tražili da se, zbog načina na koji je proveden ovaj stegovni postupak, povuće iz Časnog suda.


Tako se dosad barem troje od pet članova Časnog suda, Željka Žokalj, Željko Stura i Zdravka Ramljak, distanciralo od odluke o isključivanju. Zato se slobodno može reći da je ova akcija u HDZ-u završila debaklom, naročito kad se ima na umu i to da se isključeni nisu predali nego pišu otvorena pisma Plenkoviću, EPP-u, a spremaju se i podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, koji je njihovu privatnu komunikaciju učinio javnom stvari, pa je ona poslužila da ih se izbaci iz HDZ-a.