Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Ministrica

Žalac predstavila Otočnom vijeću nacrt prijedloga novog zakona o otocima

Žalac predstavila Otočnom vijeću nacrt prijedloga novog zakona o otocima
Žalac predstavila Otočnom vijeću nacrt prijedloga novog zakona o otocima
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2017. u 15:57 2017-10-14T15:57:27+02:00

Općina Preko na otoku Ugljanu u subotu je bila domaćin 18. sjednice Otočnog vijeća na kojoj je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila nacrt prijedloga novog zakona o otocima, čije se upućivanje u Vladinu proceduru očekuje u studenom ove godine.

Ministrica Žalac vjeruje kako će novi zakon o otocima zaživjeti početkom iduće godine, a već potkraj sljedećega tjedna, nacrt prijedloga novog zakona trebao bi biti pušten u javnu raspravu.
Naglasila je da paralelno s izradom novog indeksa razvijenosti, Ministarstvo uvodi i zasebni indeks razvijenosti koji će se odnositi na otoke »otočni indeks razvijenosti«, upravo radi posebnosti situacije hrvatskih otoka

»Budući da prema postojećem indeksu razvijenosti brojne jedinice lokalne samouprave na otocima nisu u mogućnosti prijavljivati projekte za sufinanciranje novcem iz EU fondova, otočni indeks razvijenosti s uključenim dodatnim pokazateljima razvoja prikazat će realniji stupanj njihove razvijenosti, što će otvoriti nove mogućnosti financiranja projekata održivog razvoja«, najavila je ministrica Žalac.
Istaknula je da će novi zakon proširiti uporabu Otočne iskaznice koja bi, uz postojeću mjeru povlaštenog prijevoza u pomorskom obalnom linijskom prometu, omogućila uključivanje i svih ostalih mjera koje se odnose na otočno stanovništvo, kao što su subvencioniranje vodoopskrbe, javnoga otočnog cestovnog prijevoza i malog gospodarstva.

Na završetku sjednice, predstavljen je i plan poslovanja Uprave za otoke u 2018. godini, a prema iznesenim projekcijama, otočanima će se na raspolaganje staviti oko 140 milijuna kuna iz državnog proračuna kroz niz mjera kao što su financiranje malih kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave, vodoopskrba otoka, poticanje otočnog javnog cestovnog prijevoza, poticanja otočnog gospodarstva kao i promociju tradicionalnoga gospodarstva kroz Projekt Hrvatski otočni proizvod i potpore otočnim udrugama.

Ključna zadaća Uprave za otoke u nadolazećim godinama bit će jačanje suradnje s upravljačkim tijelima Operativnih programa Europskih strukturnih i investicijskih fondova u svrhu efikasnog korištenja raspoloživih EU sredstava za projekte na hrvatskim otocima.
Otočno vijeće savjetodavno je tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čiji je zadatak kreiranje savjeta, mišljenja i prijedloga u postupku donošenja akata koji se tiču provođenja mjera i aktivnosti vezanih za ukupni održivi razvoj otoka.
Sjednicom Vijeća na Ugljanu predsjedavala je ministrica Žalac uz državnu tajnicu Nikolinu Klaić, pomoćnicu ministrice zaduženu za razvoj otoka, Tajanu Huzak i pomoćnicu za regionalni razvoj Kristinu Bilić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.