Saborska rasprava

Zakon o javnoj nabavi u Saboru: Najniža cijena ponude više neće biti presudna. Hoće li to doprinijeti sprječavanju korupcije?

Hina

foto: knin.hr

foto: knin.hr

Kriteriji za odabir najboljih ponuditelja i dalje će biti cijena, uz odgovarajuće dodatne kriterije koje će propisati sam naručitelj, a cijena će moći činiti maksimalno 90 posto ukupne strukture vrijednosti.



ZAGREB – Rasprava o Zakonu o javnoj nabavi u utorak se odvijala bez uobičajenih disonantnih tonova u sabornici, budući da su zastupnici bili suglasni kako bi on trebao biti važan instrument u borbi protiv korupcije, no imali su i prijedloge za određena poboljšanja.


Bit zakona je, pojašnjavala je ministrica gospodarstva Martina Dalić, da se kroz jačanje odredbi o transparentnosti pridonosi sprječavanju korupcije.


Prema prijedlogu, najniža cijena više ne bi bila jedini i najvažniji kriterij za ocjenu ponuda već se predlaže uvođenje ekonomski najpovoljnije ponude kojom najniža cijena više ne bi bila jedini i najvažniji kriterij ocjene ponuda u postupcima javne nabave.




Kriteriji za odabir najboljih ponuditelja i dalje će biti cijena, uz odgovarajuće dodatne kriterije koje će propisati sam naručitelj, a cijena će moći činiti maksimalno 90 posto ukupne strukture vrijednosti.


»Zakon ima komponentu društvene odgovornosti i to ne samo prema upravljanju javnim novcem. Tu se predlaže, što i podržavam, kriterij najpovoljnije ekonomske ponude, a ima i društvenu odgovornost prema radnicima. Drugim riječima, ne može se prihvatiti ponuda i ne može na natječaju pobijediti ponuditelj koji krši prava radnika bilo sa naslova neisplate plaće, bilo sa naslova neisplate mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja«, upozoravao je SDP-ov Joško Klisović.


Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) iznio je alarmantan podatak prema kojem svake godine oko dvije milijarde kuna nestaje, odnosno vrijednost nabavljene robe prekomjerna je za taj iznos.


»Mi predlažemo automatizirani sustav elektroničke javne nabave koji se zove reverzna elektronička aukcija. U sustavu računala natječaj je raspisan npr. na tjedan dana, kad ga otvore svi vide što se traži i tko traži. Počinje, aukcija je iznošenje cijena, jedan ponuđač iznese svoju cijenu, drugi ga vidi također na zaslonu i svi šalju svoje cijene. Kada se sedmi dan zatvori aukcija imamo najboljeg ponuđača kojeg sustav automatski detektira i izabere. Onaj tko je iznio najbolju cijenu, a nije isporučio robu jer nije mogao po toj cijeni on ulazi u tzv. crnu knjigu nabave i njega sustav izbacuje«, pojašnjavao je Lovrinović.


U kontekstu ekonomski najpovoljnije ponude HDZ-ov Josip Borić najavio je i amandman njegove stranke da se u kriterije uključe i najkvalitetniji poljoprivredni proizvodi u pojedinim područjima.


HDZ-ovog Josipa Đakića brinulo je pak što će se, kaže, smanjenje s pet na tri posto jamstva za ozbiljnost ponude povećati broj onih profesionalnih žalitelja koji se javljaju kako bi stvarali probleme i kako bi se žalili radi žalbe.


Da je zakon korak naprijed složila se i HNS-ova Anka Mrak Taritaš. »Svaki zakon je iskorak dalje i svaki zakon mora poboljšati ono što je bilo prije toga. No, uvijek morate imati na umu – javna nabava je dobivanje najboljeg za javni novac«, poručila je Mrak Taritaš.


Pernar: Izignorirali ste me; Dalić: Proučavali ste mobitel dok sam Vam odgovarala


Ivan Pernar (Abeceda demokrcije) bio je nezadovoljan jer mu, ustvrdio je, ministrica Dalić nije odgovorila na pitanje kada će se objediniti nabava na nekom zajedničkom portalu, no prozvana ministrica uzvratila mu je odmah kako je, dok mu je ona davala odgovor, proučavao svoj mobitel.


»Izignorirali ste me! Osjećam se prevareno od strane vas! Osjećam se prevareno jer sam vam postavio pitanje vrlo konkretno i jednostavno. Samo sam vas pitao hoće li novi Zakon o javnoj nabavi svu javnu nabavu staviti na jednu web stranicu gdje će se lagano moći pretraživati«, prozivao je Pernar ministricu Dalić.


»Ja Vas nisam ignorirala nego ste Vi proučavali svoj mobitel dok sam ja odgovarala na Vaše pitanje.


A što se tiče moga odgovora ja ću ga ponoviti. Na internetskim stranicama Narodnih novina, što vas ja pozivam da učinite, ćete vidjeti ikonu i elektronički oglasnik javne nabave i kroz tu ikonu ćete ući i moći ćete vidjeti već danas. Zato nam nije potreban ovaj zakon«, uzvratila mu je Dalić.