Mirovinska reforma

Zakon mu omogućio i mirovinu i direktorsku plaću: “Nije to rezervirano samo za direktore”

Portal Novilist.hr

Photo Ivica Galovic/PIXSELL

Photo Ivica Galovic/PIXSELL

Iskoristio sam promjene u mirovinskom stupu koje su s prvim danom 2019. godine stupile na snagu i otišao na jedan dan službeno u mirovinu, a već 2. siječnja ponovo počeo obnašati funkciju direktora, kaže Tomislav Galović



Proizvođač čuvenih slavonskih kulena Tomislav Galović otišao je u mirovinu prvi dan ove godine, a već sljedeći dan je bio ponovno u direktorskoj fotelji svoje tvrtke Kulin Galović, piše tjednik Lider.


Od države će primati punu mirovinu, a istovremeno će biti direktor na pola radnog vremena. Galoviću, ali i bilo kome drugome, to je omogućila nova mirovinska reforma.


– Iskoristio sam promjene u mirovinskom stupu koje su s prvim danom 2019. godine stupile na snagu i otišao na jedan dan službeno u mirovinu. No, kako zakon kaže da i u mirovini mogu primati punu mirovinu i raditi na pola radnog vremena, već 2. siječnja sam ponovno počeo obnašati funkciju direktora pa sam to i iskoristio, rekao je za Lider Tomislav Galović i dodaje da će i dalje nadgledati proizvodnju suhomesnatih proizvoda od svinjetine.


Svi mogu raditi i primati mirovinu




Vlada je po prijedlogu ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića prihvatila paket mirovinskih zakona, a dio tih izmjena je i da svi umirovljenici mogu raditi na pola radnog vremena, a istovremeno primati punu mirovinu.


Vojnici, policajci i ostale službene osobe koje su redom u mirovinu išli ranije zbog beneficiranog radnog staža, imaju uz to dodatnu opciju: Oni mogu raditi na puno radno vrijeme i primati plaću, a zadržati pola mirovine.


Do prvog dana ove godine, na pola radnog vremena su mogli raditi samo oni koji su ostvarili 40 godina staža. No, Vlada je htjela omogućiti umirovljenicima da još mogu raditi ako žele kako bi popunili nedostatak radne snage, ali i povećali uplate u mirovinski sustav. Zbog toga su sve češći i oglasi zaštitarskih tvrtki koje traži isključivo umirovljenike i nude im posao, te pozivaju umirovljene policajce i vojnike da im se pridruže, pišu 24 sata.


Nelojalna konkurencija mladima?


Danas u Hrvatskoj nedostaje radne snage, pa je rad za umirovljenike svakako dobrodošao. No, jasno je da u slučaju visoke nezaposlenosti mladih, rad umirovljenika koji dobivaju prihod s dvije strane, postaje svojevrsna nelojalna konkurencija.


Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrđuju  da se izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju odnose na sve, pa tako i direktore. Još nemaju evidenciju koliko je umirovljenika iskoristilo novu mogućnost rada uz mirovinu. No, podsjećaju da je dosad i po važećim odredbama, koje su bile znatno restriktivnije, uz starosnu mirovinu radilo oko 5000 osoba. Nakon ovih izmjena broj će se znatno povećati.


– Na pola radnog vremena sad mogu raditi svi korisnici prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine i starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika(oni koji u mirovinu idu sa 60 godina, ali imaju 40 godina staža, op.a.). Izmjene se ne odnose samo na direktore, nego omogućavaju široj umirovljeničkoj populaciji mogućnost rada uz punu mirovinu. Među dosadašnjih 5000 osoba koje su koristile to pravo, bio je samo neznatni broj direktora, odgovorili su za 24 sata iz kabineta ministra Marka Pavića.