Župani upozoravaju

Zakasnio natječaj: U rujnu opet upitni asistenti u nastavi za učenike s posebnim potrebama

Ljerka Bratonja Martinović

 Iako je natječaj objavljen, Ministarstvo će odluku o financiranju objaviti tek u listopadu. Do tada bi osnivači škola trebali sami financirati troškove za pomoćnike u nastavi, a troškovi bi im se, ako projekt i sredstva budu odobrena, naknadno trebali vratiti – objašnjavaju u Hrvatskoj zajednici županija



ZAGREB  Zbog kašnjenja natječaja za pomoćnike u nastavi, koji je umjesto u svibnju raspisan pred manje od mjesec dana, u rujnu bi se mogli ponoviti problemi učenika s posebnim potrebama koji bez osobnog asistenta ne mogu pratiti nastavu. Upozoravaju na to iz Hrvatske zajednice županija (HZŽ), gdje strahuju da bi i ove jeseni, kao što se dogodilo u rujnu prošle godine, mnogi učenici mogli ostati prepušteni sami sebi.


– Iako je natječaj objavljen, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će odluku o financiranju projekta objaviti tek u listopadu. Do tada bi osnivači škola, jedinice lokalne i regionalne samouprave, trebali sami financirati troškove za pomoćnike u nastavi, a troškovi bi im se, ako projekt i sredstva budu odobrena, naknadno trebali vratiti – objašnjavaju u Hrvatskoj zajednici županija, gdje se boje da neke županije neće imati novca za plaćanje pomoćnika u nastavi. Unatoč obećanjima ministra Vedrana Mornara da će ove godine sve proteći u najboljem redu, trenutačna situacija je nesigurna i neizvjesna, tvrde iz HZŽ-a.


Nije jednostavno


Problem je, kažu, nastao oko samog početka provedbe projekta, jer je resorno ministarstvo promijenilo stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama. Umjesto toga, osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu, a nijanse će presuditi tko će dobiti sredstva i u kojem iznosu. Kako tvrde u HZŽ-u, to ponovno ugrožava nesmetan nastavak školovanja svoj djeci s teškoćama.





Iz resornog ministarstva napominju i kako su prijavitelji na natječaj, prema propozicijama ESF-a, obvezni osigurati dio financijskih sredstava, pa će morati dijelom snositi troškove asistenata u nastavi za djecu s teškoćama na svom području.



Voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu HZŽ-a, Vesna Šerepac, upozorila je na opasnost da bi djeca ovu školsku godinu mogla započeti bez svojih pomoćnika.


– Ove godine samo se osnivači škola mogu prijaviti na natječaj za pomoćnike u nastavi. Nije jednostavno svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave procijeniti broj osoba koje trebaju ući u sustav. Raditi s učenicima s teškoćama u razvoju, pri tom razmišljajući o različitosti učenika koji su u odgojno-obrazovnom procesu, velika je odgovornost. Obaveza je lokalne zajednice brinuti o pomoćnicima u nastavi kako bi se svakom djetetu omogućilo uključivanje u svakodnevan život i pružio jednak pristup znanju – ističe Šerepac.


Olakšana pozicija


Iz MZOS-a odgovaraju kako su već olakšali poziciju županija, jer su dopustili da se na natječaj mogu prijaviti svi osnivači, a ne samo županije. O tome hoće li dobiti novac za asistente, doznat će, tvrde u MZOS-u, na vrijeme, a dotle su dužni osigurati financiranje.


– Prijavitelje ćemo obavijestiti o stanju prijave nakon procjene kvalitete. Sastavni dio obavijesti je i informacija o tome ulazi li projekt u raspoloživu financijsku omotnicu natječaja. To znači da će već tada gradovi i županije znati mogu li računati na sredstva iz Europskog socijalnog fonda – poručuju iz MZOS-a.