Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Sussret s predsjednicom

Zajednica Talijana od Grabar Kitarović tražila rješavanje situacije u Editu

Predstavnici Zajednice Talijana / snimio I. TOMIĆ
Predstavnici Zajednice Talijana / snimio I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2016. u 16:03 2016-11-09T16:03:41+01:00

Predsjednica je obećala i sudjelovanje te pokroviteljstvo nad humanitarnim manifestacijama u organizaciji Udruge »Riječko srce«

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je privremenom riječkom uredu u Slogin kuli u poslijepodnevnim satima primila brojne građane te predstavnike raznih udruga i institucija. Među prvima koji su razgovarali s predsjednicom bili su predstavnici Zajednice Talijana koja ovih dana obilježava 70. obljetnicu organiziranog djelovanja u Rijeci.

– Povod našem dolasku je upravo proslava tog jubileja koja će se održati 11. studenog, pod pokroviteljstvom predsjednice – rekla je Orietta Marot, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka, dodavši kako su s predsjednicom razgovarali o temama vezanim uz život talijanske nacionalne zajednice u Rijeci, PGŽ-u i Hrvatskoj.

Jedna od tema bio je i opstanak Edita, izdavačke kuće koja, među ostalim, izdaje La Voce del Popolo, jedini dnevni list na talijanskom jeziku u Hrvatskoj.

– Upozorili smo predsjednicu da bi bilo zaista kobno da se financijska situacija u Editu ne riješi – kazala je nakon razgovora s predsjednicom Irene Mestrovich, predsjednica Vijeća talijanske nacionalne manjine.

Predstavili projekte

Uz udruge, predsjednicu su posjetili i brojni građani, te joj iznijeli svoje probleme, prijedloge, a neki i konkretne projekte, poput Ane Perunčić Rakočević.

– Ovo je turistička regija, pa sam predsjednici došla predstaviti svoj projekt u zdravstvenom turizmu. Projekt joj se svidio, te me je uputila na određene osobe koje bi mogle biti od pomoći u realizaciji – rekla je Perunčić Rakočević.

– Ukoliko dođe do zastoja ili potpunog prekida aktivnosti Edita, to bi zaista bilo pogubno ne samo za nas pripadnike talijanske nacionalne manjine, nego za cijelu Rijeku, pa i Hrvatsku. To je stup našeg identiteta, talijanske manjine koja je u Rijeci autohtona i koja je dala golem doprinos izgradnji tolerancije, suživota i multikulturalnosti – rekla je Mestrovich.

S predsjednicom su predstavnici talijanske manjine razgovarali i o gradnji novog vrtića na talijanskom jeziku.

– Upoznali smo je s činjenicom da u Rijeci imamo organiziranu cijelu vertikalu školskog sustava, od jaslica do gimnazije, ali i s činjenicom da imamo samo jednu jasličku grupu na talijanskom jeziku, te da zajedno s Gradom, koji nam je osigurao zemljište, planiramo gradnju novog dječjeg vrtića. Predsjednica je izrazila podršku našim aktivnostima, a saznali smo i da je njen suprug pohađao našu gimnaziju u Rijeci, te da joj je svekrva pripadnica talijanske nacionalne manjine – kazala je Marot.

Predsjednica je primila i predstavnike humanitarne udruge Riječko srce.

– Upoznali smo predsjednicu s našim članovima, kao i našim aktivnostima kojima pomažemo starima, nemoćnima i svima kojima je pomoć potrebna – rekao je predsjednik udruge Dalibor Horvat. Članovi udruge iznijeli su i planove za budućnost, pri čemu su od nje zatražili podršku.

– Nismo tražili nikakvu konkretnu pomoć, već samo potporu, na što nam je odgovorila kako namjerava sudjelovati u nekoj od naših akcija. Planiramo uskoro veliki sportski događaj i humanitarni koncert, a na oba događanja predsjednica će biti pokroviteljica – kazao je Horvat.

Predsjednica će danas primati građane, na području Gorskog kotara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.